TenneT investeert 28 miljard in hoogspanningsnet

Netbeheerder TenneT, wat voor 100% eigendom is van de Staat, wil de komende tien jaar 28 miljard euro gaan investeren in hoogspanningsnetten. Van deze 28 miljard euro zal 6 miljard in het Nederlandse hoogspanningsnet gestoken worden. Naast het hoogspanningsnetwerk in Nederland beheerd TenneT sinds 2010 ook een deel van het Duitse hoogspanningsnet.

 

Bekendmaking jaarcijfers en plannen

In 2017 wist TenneT een onderliggende omzet van 3948 miljoen euro te realiseren. Dit is een flinke stijging ten opzichte van de omzet in 2016, die 3227 miljoen euro bedroeg. Dit komt vooral aangezien het bedrijf meer verdiende aan het balanceren van vraag en aanbod. Daarnaast verdiende het bedrijf ook meer door extra omzet door toegenomen waarde van activa. Het onderliggende bedrijfsresultaat voor rente en belastingen steeg ook, van 834 miljoen euro in 2016 naar 897 miljoen euro in 2017.

Tijdens het bekendmaken van de jaarcijfers presenteerde TenneT ook enkele van de nieuwe plannen en onthulde het meer over recente ontwikkelingen. Zo maakte het bekend dat het net op zee voor het aansluiten van windparken op de Noordzee zoals geplant loopt. Hierbij gaat het onder andere om de gebieden bij Borssele, Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust Zuid. Deze drie gebieden zijn samen goed voor ruim 3500 MW aan windenergie.

Naast deze activiteiten ziet TenneT ook nog veel mogelijkheden om de windenergiecapaciteit op de Noordzee uit te bouwen. Zo kan volgens TenneT tussen 2023 en 2030 7000MW aan capaciteit toegevoegd worden. Hiervoor is onder andere ruimte voor de westkust en ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden. Of er op deze locaties daadwerkelijk gebouwd zal gaan worden moet nog overlegt worden met de Nederlandse overheid en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 

Kunstmatig eiland

Naast de mogelijkheden voor windparken ziet TenneT ook kansen voor de ontwikkeling van een kunstmatig eiland tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Om dit te realiseren zal er wel overgegaan moeten worden op gelijkstroomaansluitingen in plaats van wisselstroomaansluitingen. Door deze overgang zal de handel in elektriciteit tussen Nederland en Groot Brittannië sterk kunnen groeien. Hierdoor zal de infrastructuur tussen de 45 en 80 procent meer gebruikt worden.

 

Ontwikkelingen Duitsland

Op het Duitse deel van de Noordzee heeft TenneT reeds tien offshore-aansluitingen gerealiseerd. Hierdoor is de totale capaciteit van op zee opgewekte windenergie al 5 GW. Dit is meer dan voldoende om de reeds geproduceerd energie te transporteren. Door deze goede ontwikkelingen heeft TenneT al reeds 80% van de doelstellingen van de Duitse overheid bereikt. Vanaf volgend jaar verwacht TenneT nog 2 nieuwe systemen in gebruik te nemen. Deze offshore-netsystemen zijn gezamenlijk goed voor 2 GW aan aansluitcapaciteit waardoor te totale capaciteit doorgroeit naar 7 GW.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave