Volgens onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance zal de prijs van zonnepanelen dit jaar sterk dalen. Hierbij gaat het om een daling van maar liefst 35 procent. En deze daling zal volgend jaar waarschijnlijk nog verder doorzetten, met nog ongeveer 10 tot 15 procent. Hierdoor wordt zonne-energie op korte termijn waarschijnlijk de meeste voordelige en interessante energiebron.
Oorzaak forse daling prijs zonnepanelen
De daling van 35 procent is een stuk meer dan het onderzoekbureau eerder voorspelde. De reden dat Bloomberg dit cijfer heeft aangepast is het feit dat de overheid van China heeft besloten om de terugleververgoeding sterk af te bouwen. Hierdoor zullen opwekkers van duurzame energie minder geld ontvangen voor de energie die zei aan het energienetwerk leveren. Daarnaast het de regering ook besloten om de subsidie voor de plaatsing van zonnepanelen sterk af te bouwen. Hierdoor zal het aantal zonnepanelen dat wordt geïnstalleerd flink afnemen. Om deze reden verwacht de Amerikaanse bank Roth Capital dat het totaal geplaatst vermogen aan zonne-energie in 2018 niet 52 maar 35 GW bedraagt. Daarnaast zal er wereldwijd een flink overschot aan zonnepanelen ontstaan. Waardoor de prijs voor zonnepanelen flink zal dalen.
Zonnepanelen goedkoopste vorm van energie
Wanneer zonnepanelen daadwerkelijk zo sterk zullen dalen in prijs dan zal zonne-energie binnen enkel jaren de goedkoopste vorm zijn van energie. Zelfs goedkope grijze energiebronnen als olie en kolen zullen op korte termijn duurder worden dan de opgewekte zonne-energie. Hierdoor kan dit negatieve besluit van de Chinese overheid en sterk positief effect hebben op de wereldwijde klimaatdoelstellingen.
Ontwikkeling slecht voor zonnepanelen industrie
Naast de positieve gevolgen zal de prijsdaling ook nadelen kennen volgens Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie van de Universiteit van Amsterdam. Zo zal de disbalans in de vraag en aanbod een slecht effect hebben op de industrie. Aangezien de marges namelijk enorm onder druk zullen komen te staan zal er minder geld geïnvesteerd worden in onderzoek naar de duurzaamheid en het rendement van zonnepanelen. Daarnaast zullen ook minder investeerders geïnteresseerd zijn om geld te investeren in de zonnepanelenbranche. Ook dit zal een nadelig effect hebben op de mate va innovatie binnen de zonnepanelenbranche.
Daadwerkelijke effect kosten installatie zonnepanelen
Wanneer u deze prijsdaling ziet als het perfecte moment om zonnepanelen aan te schaffen dan moeten wij u teleurstellen. Consumenten zullen namelijk weinig merken van de forse prijsdaling. Naast de productiekosten van de zonnepanelen moet u namelijk ook rekening houden met transport- en installatiekosten, en de kosten stijgen sterk. Dit komt onder andere omdat arbeidskosten steeds duurder worden in Nederland. Hierdoor bent u onder aan de streep waarschijnlijk ongeveer hetzelfde kwijt.
Salderingsregeling
Naast het feit dat de uiteindelijke kosten voor zonnepanelen nog best hoog blijven zullen we ook hier moeten afwachten wat het kabinet met de salderingsregeling doet. Zo kunnen consumenten momenteel nog energie terugveren aan het netwerk tegen de tarieven de energieleverancier hanteert, maar of deze aantrekkelijke regeling blijft bestaan is nog te betwijfelen. Binnenkort zal het kabinet beslissen wat er gebeurd na de looptijd van de huidige regeling de geldt tot 2020.