Steeds groter deel nieuwbouwwoningen aardgasvrij

Uit cijfers van netbeheerder Stedin blijkt dat steeds meer nieuwbouwwoningen aardgasvrij opgeleverd worden. Zo werden er voor het eerst meer aardgasvrije nieuwbouwprojecten dan traditionele nieuwbouwprojecten in Utrecht en Zuid-Holland aangevraagd.

 

Helft van de woningen heeft geen aardgasaansluiting

Volgens Stedin is er sinds 1 juli 2018 voor 56 procent van de nieuwbouwprojecten in Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer aangevraagd. Hieruit blijkt dat er steeds meer woningen enkel met een stroomaansluiting opgeleverd gaan worden. In 2017 werd nog slechts 36 procent van de woningen zonder aardgasaansluiting opgeleverd, een flinke stijging dus.

 

Aardgasvrije regio’s

Uit de cijfers van Stedin blijkt tevens dat er complete regio’s zijn die aardgasvrij bouwen. Zo worden er in Spijkenisse geen nieuwbouwwoningen meer gepland met een aardgasaansluiting. Naast Spijkenisse zijn ook Wijk bij Duurstede en Rotterdam druk bezig met het verduurzamen van nieuwe woningen, hier wordt 97% en 93% van de huizen zonder aardgasaansluiting gebouwd.

 

Aansluiting gasnet niet verplicht

Door een besluit dat gemaakt is door de overheid is het sinds 1 juli 2018 voor netbeheerders niet meer verplicht om een nieuwbouwwoning aan te sluiten op het aardgasnet. In principe wordt het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het aardgasnet binnen korte termijn waarschijnlijk zelfs verboden. Ondanks dat de overheid af wil van het verwarmen met aardgas is er afgelopen kwartaal volgens Stedin toch gestart met de bouw van 1.939 woningen die worden aangesloten op het aardgasnetwerk.

 

Vanaf 2050 aardgasvrij wonen

De overheid wil dat de minder CO2 gaan uitstoten en daarom moeten we op termijn allemaal aardgasvrij gaan wonen. Om deze transitie kracht bij te zetten heeft de overheid besloten dat iedereen vanaf 2050 aardgasvrij moet wonen. Om dit te realiseren zal het belangrijk worden dat huizen bijvoorbeeld beter geïsoleerd worden, huizen worden aangesloten op stadswarmte en dat woningen worden verwarmt door middel van warmtepompen. Al deze maatregelen moeten er voor gaan zorgen dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen als kolen en gas.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave