Binnenkort moet het weer mogelijk worden om een jaarcontract af te sluiten bij een energieleverancier. Dit type energiecontract, wat voorheen de norm was, is nu nergens meer verkrijgbaar door de ontrust binnen de energiemarkt. Hierdoor zijn consumenten momenteel toegewezen op enkel energiecontracten met een variabele of dynamische energieprijs.
Wijziging regels opzegvergoeding
Het opnieuw aanbieden van jaarcontracten door energieleveranciers wordt mogelijk door wijzigingen in de regels over opzegvergoedingen. De Autoriteit Consument & Markt (AMC) past deze regels aan om energieleveranciers eerlijker te vergoeden en zo minder risico te laten nemen.
Voorheen betaalde een consument een vaste opzegvergoeding per product op basis de resterende looptijd van het contract dat opengebroken werd. Zo betaalde je bijvoorbeeld €50 per product wanneer uw contract nog 1,5 jaar of korter liep. Dit bedrag liep op tot een maximum van €125 per product bij een contract van langer dan 2,5 jaar.
Vanaf 1 april 2023 mogen energieleveranciers een andere vergoeding gaan rekenen. Hierbij wordt gekeken naar de totale hoeveelheid energie die de energieleverancier nog zou leveren. Op basis van deze hoeveelheid wordt een winstverlies berekend dat de klant aan de energieleverancier terug zou moeten betalen.
Vanaf 1 april weer jaarcontracten
Door de nieuwe stijl van vergoeden zal het risico voor energieleveranciers een stuk kleiner worden. Mocht een klant namelijk voortijdig vertrekken, dan kunnen ze evengoed de winst maken over de al ingekochte energie.
Door het wijzigen van de regels door de AMC verwachten diverse energieleveranciers weer jaarcontracten aan te kunnen bieden vanaf 1 april 2023. Deze nieuwe energiecontracten zal u dan ook spoedig in onze energievergelijker kunnen vinden.
Aantrekkelijkheid voor consumenten
Of consumenten nu weer massaal voor een vast energiecontract gaan moet nog blijken. Het kiezen voor een vast contract is nu namelijk behoorlijk speculatief. Aangezien de tarieven enorm stijgen en dalen binnen korte periodes kan het vastzetten van uw tarieven ook erg ongunstig uitpakken. Wie weet daalt de prijs aanzienlijk binnen een paar weken en zit u nog 12 maanden met veel hogere tarieven?
Het voordeel van het vastzetten van uw tarieven per 1 april is wel dat u weet waar u aan toe bent. Wellicht stijgen de tarieven nog veel meer in 2023 en zit u juist voordelig door uw tarieven te bevriezen. Uiteindelijk blijft het een gok die u zelf moet nemen.
Kiezen voor vast, variabel, of dynamische energieprijs?
Veel consumenten zijn benieuwd wat er beter is, kiezen voor een vaste, variabele, of dynamische energieprijs. In onze ogen is er geen beste optie, en hangt dit volledig af van uw persoonlijke voorkeur.
- Wilt u weten waar u aan toe bent? Zet dan uw tarieven vast. Zo weet u zeker wat u gaat betalen de komende tijd.
- Betaalt u graag een eerlijke prijs voor energie, en wil u niet te lang vastzitten aan een contract? Ga dan voor een variabele energieprijs. Op deze manier kan u altijd snel overstappen en betaalt u altijd een actuele prijs voor energie. Deze wordt vaak 4 tot 12 keer per jaar aangepast.
- Zit u er bovenop en gaat u graag bewust om met energie? Dan is een dynamische energieprijs wellicht wat voor u. Op basis van voordelige uur- en dagprijzen krijgt u meer grip op uw energiekosten.