Google sluit overenkomst voor 478 megawatt Nederlandse windenergie

Google sluit overenkomst voor 478 megawatt Nederlandse windenergie
Google heeft een overeenkomst gesloten met Shell en Eneco om 478 megawatt aan duurzame energie af te nemen van twee nieuwe windparken langs de Nederlandse kust. Dit project wordt door Google bestempeld als hun grootste offshorewindproject tot op heden.

 

Datacenters voor meer dan 90% koolstofvrij

Volgens Google zal de recent gesloten overeenkomst, in combinatie met eerder afgesloten Power Purchase Agreements, ertoe leiden dat hun twee datacenters in Nederland tegen 2024 meer dan 90 procent koolstofvrij zullen zijn, gemeten per uur. De exacte financiële details van deze overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

De betrokken windparken zijn Hollandse Kust Noord V en Hollandse Kust West VI, geïnitieerd door joint ventures van Shell en Eneco. Het eerste windpark heeft in 2023 voor het eerst elektriciteit geproduceerd, terwijl HKW VI naar verwachting volledig operationeel zal zijn in 2026. Gezamenlijk zullen deze twee offshorewindparken naar schatting ongeveer 6 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Nederland voorzien, aldus Google.

 

Nieuwe overeenkomsten voor meer dan 700 megawatt duurzame energie

Naast overeenkomsten in Nederland heeft de techgigant ook deals gesloten in Italië, Polen en België. In België omvat dit bijvoorbeeld 11 nieuwe windparken met een totale capaciteit van 84 megawatt. Google meldt dat het in het afgelopen halfjaar overeenkomsten heeft afgesloten voor in totaal ‘meer dan 700 megawatt’. Hiermee streeft het bedrijf ernaar om tegen 2025 in zijn datacenters in Polen en Italië eveneens 90 procent koolstofvrije energie te realiseren, en in België ‘de komende jaren’ bijna 85 procent. Volgens Google is het uiteindelijke doel om tegen 2030 net zoveel koolstofvrije energie af te nemen als zijn datacenters op uurbasis verbruiken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave