Geen meerderheid voor afschaffen salderingsregeling

Geen meerderheid voor afschaffen salderingsregeling

Het voorstel van demissionair minister Jetten, verantwoordelijk voor Klimaat en Energie, om de salderingsregeling voor zonnestroom af te schaffen, lijkt te stranden in de Eerste Kamer. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst subsidie zullen ontvangen voor de elektriciteit die ze produceren maar niet zelf verbruiken.

Morgen staat het debat in de senaat gepland over het voorstel om de gunstige regeling vanaf volgend jaar af te bouwen. Uit een inventarisatie blijkt echter dat er geen meerderheid voor het voorstel is. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, staan achter het behoud van de steunmaatregel, evenals PVV, SP en JA21.

 

“De regeling werkt heel goed. En nu zijn eindelijk de lagere inkomensgroepen en huurders toe aan zonnepanelen, omdat ze goedkoper zijn geworden en dan schaffen we de regeling af.” aldus Ferd Crone, senator voor GroenLinks-PvdA.

 

Hij voelt wel voor het afbouwen van de regeling, bijvoorbeeld door vanaf een bepaald aantal panelen geen steun meer te geven. Crone: “Maar zomaar afschaffen is oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt.”

 

Minister kan beter focussen op andere problemen

Ook Tekke Panman van BBB vindt het geen goed idee om de saldering af te bouwen. “De minister kan beter eerst de netcongestie aanpakken en dan pas dit doen. Deze afbouw van de saldering is een pure belastingmaatregel om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen bij de burgers.”

 

Salderingsregeling belangrijk voor terugverdientijd zonnepanelen

De salderingsregeling, geïntroduceerd in 2004, stelt individuen in staat om de overtollige stroom die ze in de zomer produceren te verrekenen met de duurdere stroom die ze in de winter van het net afnemen. Dit resulteert in lagere energierekeningen en versnelt de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen.

Minister Jetten streeft naar afschaffing van deze regeling, omdat zonnepanelen inmiddels dermate betaalbaar zijn geworden dat ze ook zonder saldering aantrekkelijke investeringen zijn. Daarnaast betoogt hij dat een deel van het financiële voordeel momenteel wordt gedragen door huishoudens zonder zonnepanelen.

Met de groei van het aantal zonnepanelen ontstaan er meer schommelingen in het aanbod van elektriciteit. Energiebedrijven ervaren daardoor toenemende kosten om het netwerk in evenwicht te houden, wat zij doorberekenen aan alle klanten.

De energiesector pleit dan ook voor afschaffing van de regeling, in de verwachting dat consumenten gestimuleerd zullen worden om alternatieve manieren te vinden om de door henzelf opgewekte stroom te benutten, waardoor ze minder terugleveren aan het reeds belaste netwerk.

Tegelijkertijd hebben organisaties zoals de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vorige week de Eerste Kamer opgeroepen om juist niet in te stemmen met de afbouw van de regeling. Ze vrezen dat veel mensen zullen afhaken als ze onzekerheid ervaren over het financiële voordeel, wat de broodnodige verduurzaming, vooral van huurwoningen, zou kunnen belemmeren.

 

Kostenplaatje van 800 miljoen per jaar

Het handhaven van de salderingsregeling resulteert in aanzienlijke belastinginkomsten die de schatkist jaarlijks honderden miljoenen euro’s kosten. Door de groeiende populariteit van zonnepanelen kan dit bedrag oplopen tot wel 800 miljoen euro per jaar.

Van de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet, streeft de VVD ernaar om de subsidieregeling af te schaffen. Hoewel de PVV aanvankelijk dezelfde koers wilde varen, heeft partijleider Wilders begin vorig jaar zijn Tweede Kamerlid Kops hierover teruggefloten.

In de Tweede Kamer stemden de PVV, de BBB en NSC-oprichter Omtzigt tegen de regeling. De stemming in de Eerste Kamer staat gepland voor volgende week dinsdag, 13 februari.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave