Harde ingrepen nodig om overvolle stroomnet op gang te houden

Harde ingrepen nodig om overvolle stroomnet op gang te houden

Het toenemende probleem van een overbelast elektriciteitsnet dreigt ook voor huishoudens een grotere zorg te worden. Uit een analyse van demissionair klimaatminister Rob Jetten blijkt dat er aanzienlijke investeringen en nieuwe regelgeving nodig zijn om stroomuitval te voorkomen.

 

Uitvallende omvormers momenteel al gewone zaak

Momenteel ondervinden huishoudens al vaker problemen met uitvallende omvormers van zonnepanelen, een complicatie die voortvloeit uit de snelle groei van het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken.

Volgens onafhankelijk coördinator Stephan Brandligt kan de groei van warmtepompen, elektrische auto’s en zonnepanelen in het ergste geval tegen 2030 problemen opleveren voor anderhalf miljoen huishoudens. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Brandligt een actieagenda opgesteld die gericht is op het voorkomen van stroomuitval en andere problemen.

Hoewel de schatting van anderhalf miljoen huishoudens gebaseerd is op een onveranderd elektriciteitsnet vanaf vandaag, suggereren geplande investeringen van netbeheerders dat problemen bij ongeveer drie kwart van deze huishoudens al zullen worden voorkomen. Desondanks is er meer inspanning nodig om het stroomnet toekomstbestendig te maken.

Een cruciale verbetering is het vermogen van netbeheerders om nauwkeuriger te voorspellen hoe de vraag naar elektriciteit en het aantal zonnepanelen in een wijk zich zal ontwikkelen. Brandligt benadrukt de noodzaak om op wijkniveau betere voorspellingen te doen over de totale elektriciteitsbehoefte.

 

Warmtepomp moet op afstand te besturen zijn

Een andere oplossing is het op afstand kunnen beheren van apparaten, zoals warmtepompen, door netbeheerders. In Duitsland wordt al gewerkt met warmtepompen die in extreme gevallen op afstand kunnen worden verminderd om problemen te voorkomen.

Om problemen op het stroomnet te voorkomen, moeten huishoudens hun grote stroomverbruikers niet allemaal tegelijkertijd inschakelen. Slimme laadpalen en slimme warmtepompen worden daarom verplicht gesteld in de EU, zodat ze stroom verbruiken op gunstige momenten. Ook moet het stroomnet snel worden versterkt met tienduizenden nieuwe transformatorhuisjes en extra elektriciteitskabels over zo’n 100.000 kilometer.

Daarnaast moeten huishoudens zich voorbereiden op het idee dat onbeperkte elektriciteit uit het stopcontact in de toekomst niet meer vanzelfsprekend zal zijn, volgens Brandligt.

 

“De situatie die we tot een tijdje geleden hadden – dat je altijd de elektriciteit kreeg die je wilde, op het moment dat je het wilde, in de hoeveelheid die je wilde – die komt niet meer terug”, zegt hij. “Het zal er in de toekomst toch een beetje anders aan toegaan dan we gewend waren. Op zich is dat niet erg, maar we willen wel voorkomen dat het net echt gaat uitvallen.” aldus Brandligt.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave