Variabel energiecontract nog steeds prijzig ondanks dalende gasprijzen

effect-storm-energieprijzen

De aanzienlijke daling van de gasprijzen op de handelsmarkt heeft nog geen weerslag op de prijzen van variabele energiecontracten. Volgens de Vastelastenbond kan het nog enkele maanden duren voordat consumenten met een variabel contract profiteren van de internationale gasprijzen.

De consumentenorganisatie adviseert mensen daarom om over te stappen naar een vast contract, een aanbeveling die in lijn is met eerdere adviezen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

 

Prijsplafond vervallen

Vanaf januari is er geen prijsplafond meer van toepassing, wat betekent dat iedereen het tarief betaalt dat in hun energiecontract is vastgelegd. Een vast contract biedt dan meer zekerheid. Daarnaast constateert de Vastelastenbond dat energieleveranciers de lagere gasprijzen wel doorberekenen in hun vaste contracten. Door over te stappen op een vast contract kunnen consumenten direct profiteren van de gunstige tarieven, aldus Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Het is belangrijk op te merken dat zowel consumenten met een vast als een variabel contract momenteel meer betalen voor hun energie als gevolg van hogere belastingen, met name 11 cent extra op gas.

 

Variabele gasprijzen lopen achter

De variabele gasprijzen zijn nog gebaseerd op inkoopbeslissingen van energieleveranciers tussen september en december, toen de internationale gasprijzen aanzienlijk hoger lagen. Vastelastenbond meldt dat deze variabele energietarieven momenteel boven het prijsplafond uitstijgen. In tegenstelling hiermee kijken leveranciers bij vaste contracten naar de actuele marktprijzen. Zij kopen vandaag in voor een vast contract dat de volgende maand kan ingaan.

De gasprijs op de handelsmarkt daalde maandag tot onder de 30 euro per megawattuur, het laagste niveau sinds augustus. Voor leveringen in Feburari daalde de prijs zelfs met 6% tot 26,78 per megawattuur. Deze prijsdaling is te wijten aan goed gevulde voorraden in Europa, ondanks koude weersomstandigheden.

Naast een lage gasprijs daalde ook de prijs per kWh stroom aanzienlijk. In sommige landen waaronder Duitsland en Frankrijk dook de dagstroomprijs zelfs onder de 0. Dit betekent dat consumenten met een dynamische energieprijs geld toe kunnen krijgen voor het verbruiken van energie.

Dat de stroomprijs zo ver daalde kwam voornamelijk door de stormen in Europa. Deze zorgen voor veel meer opwek in onder andere de Scandinavische laden, Duitsland, Frank en Nederland.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave