Wanneer u energieprijzen gaat vergelijken dan berekent u uw verwachte jaarkosten. Door het invoeren van uw stroom- en gasverbruik krijgt u een goed beeld waar u het goedkoopste uit bent. Daarnaast ziet u direct wat u ongeveer per jaar kwijt zult zijn aan energie. Ondanks dat deze berekening erg nauwkeurig is kan het zijn dat uw voorschotbedrag hoger of lager is dan u zou verwachten. Waarom? Uw energieleverancier kijkt niet alleen naar uw huidige energieverbruik, maar ook naar historische gegevens en verwachte prijsstijgingen. Waarom? Hierdoor is de kans dat u veel moet bijbetalen een stuk kleiner!
Wat zijn de verwachte jaarkosten?
Op onze website kunt u energieleveranciers vergelijken op basis van onder andere prijs en duurzaamheid. Door het invoeren van uw woon- en verbruiksgegevens in onze energievergelijker kunt u direct uitzoeken waar u het voordeligste uit bent. Daarnaast ziet u direct wat u per jaar gaat betalen. Dit zijn de verwachte jaarkosten. Afhankelijk van de verwachte jaarkosten krijgt u een goed beeld van wat u per maand gaat betalen, maar u kunt het niet simpelweg delen door 12. Wij leggen uit waarom!
Verschil jaarkosten en voorschotbedrag
U kunt uw verwachte jaarkosten niet delen door 12 om uw voorschotbedrag te berekenen. Dit komt omdat uw energieleverancier nog enkele andere factoren zal gebruiken bij het bepalen van uw voorschotbedrag. Zo kijkt een energieleverancier onder andere naar de historische verbruiksgegevens van uw adres. Deze informatie kan uw energieleverancier opvragen bij uw netbeheerder. Aan de hand van het gemiddelde verbruik van de afgelopen 3 tot 5 jaar stelt uw energieleverancier het voorschotbedrag aan. Hierbij kan het er zowel voor kiezen om het te verhogen, of het te verlagen.
Naast het historische verbruik kijken sommige energieleveranciers bij het bepalen van het voorschotbedrag ook naar ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo kan een energieleverancier er voor kiezen om een verwachte stijging in netbeheerskosten of overheidsheffingen alvast door te rekenen. Door dit te doen is de kans kleiner dat u aan het einde van het jaar flink bij moet betalen.
Niet tevreden met uw voorschotbedrag?
Bent u niet tevreden met uw voorschotbedrag? Dan kunt u er vaak voor kiezen om deze te verhogen of verlagen. Bij de meeste energieleveranciers kunt u dit online of via een App regelen. Bij enkele energieleveranciers is het nog vereist om te bellen om het voorschotbedrag te wijzigen. Let er wel op dat u uw voorschotbedrag niet oneindig ver kunt verhogen of verlagen. Elke energieleverancier heeft zijn eigen regels omtrent het verhogen en verlagen van het voorschotbedrag. Zo kunt u;
- Bij EON kan u het voorschotbedrag onbeperkt verhogen en maximaal 10% verlagen.
- Bij ENGIE uw maandbedrag maximaal 50% verlagen en onbeperkt verhogen (min €25,00).
- Bij Essent, Nuon en Eneco onbeperkt verhogen of verlagen.
- Bij Energiedirect.nl kunt u maximaal 10% verlagen en maximaal 500% verhogen.
- Bij de NLE (Nederlandse Energie Maatschappij) kunt u 15% verlagen en onbeperkt verhogen.
- Bij Oxxio kunt u 40% verlagen en maximaal 200% verhogen.
- Bij Qurrent kunt u 10% verlagen en 100% verhogen.
Hoe hoog uw voorschot is zegt overigens niks over de kosten die u maakt. U betaald namelijk altijd enkel de energie die u verbruikt! Vraag alle voorwaarden omtrent het verhogen en verlagen van uw voorschot na bij uw energieleverancier.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.