Nuon Solar Team onthult Nuna9S, ’s werelds slimste zonneauto

Deze week onthulde het Nuon Solar Team van de TU Delft de Nuna9S, de nieuwe slimme zonneauto die deel zal nemen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Om alvast in de sfeer te komen onthulde en testen het Nuon Solar Team de auto in Safaripark Beekse Bergen.

 

Speciale radar

Tijdens het testen lag de focus vooral op het testen van een speciaal ontwikkelde radar die door Jan Terlouw werd ingebouwd. Door middel van deze radar kan de Nuna9S zich aanpassen aan de verschillende omstandigheden waarmee de auto te maken kan krijgen in Zuid-Afrika. Hierbij kan men onder andere denken aan gebergte en valleien, graslanden en woestijnen, moderne snelwegen en stoffige onverharde wegen. Daarnaast staat Zuid-Afrika natuurlijk ook bekend om de rijke hoeveelheid aan wilde dieren.

 

Nuna9S Zonneauto Nuon Solar Team

 

’s Werelds slimme zonneauto

Om goed om te kunnen gaan met de verschillende omstandigheden bouwde het Nuon Solar Team de Nuona9S, die wordt omschreven als ’s werelds slimste zonneauto. Wat er zo slim is aan deze auto? Door middel van de innovatieve radar kan de auto zijn rijgedrag aanpassen aan het weer en de omgeving. Daarnaast kan de radar onder ander auto’s, motorrijders en heuvels herkennen. Hierdoor is het mogelijk om duurzamer en veiliger te rijden.

Een andere slimme toepassing die de Nuna9S kent is het vooruitkijken in de route. Door dit te doen kan de zonneauto haar vermogen en snelheid goed aanpassen op komende heuvels en beklimmingen. Ook hierdoor moet de Nuna9S zo energiezuinig mogelijk door het Zuid-Afrikaanse landschap kunnen rijden.

 

Laatste checks

Tijdens de laatste checks is de innovatieve radar getest in oudere Nuna-modellen van het Nuon Solar Team. Hierbij is onder andere gekeken hoe de radar in Safaripark Beekse Bergen reageerde op dieren die de auto tijdens de race in Zuid-Afrika tegen zou kunnen komen. Nadat deze testen succesvol zijn uitgevoerd heeft het team de nieuwe radar in de Nuna9S ingebouwd. Met deze laatste stap is de Nuna9S helemaal klaar voor de race in Zuid-Afrika.

 

Jan Terlouw

Jan Terlouw is oud-politicus, schrijver maar ook ambassadeur van het Nuon Solar Team. Tijdens de onthulling bracht Terlouw symbolisch de radar naar de auto waarna hij enkele woorden sprak over het belang van innovatie, duurzaamheid en de ambitie van jongere generaties. Hiermee gaf Terlouw nogmaals te kennen dat hij fervent pleitbezorger is van een duurzame toekomst.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave