Tropische temperaturen nadelig voor opbrengst zonnepanelen

Deze week was er voor het eerst sinds 2015 weer sprake van een hittegolf, het werd namelijk vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden. Maar wat voor effect heeft dit op de opbrengst van uw zonnepanelen? Ondanks dat veel mensen zouden zeggen dat het voordelig is, hebben de hoge temperaturen juist een negatief effect op het rendement van zonnepanelen.

 

Opbrengstverlies

Tijdens een hittegolf schijnt de zon veel, en dat is natuurlijk goed voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Maar al deze zonneschijn heeft ook een nadeel, de zonnepanelen worden namelijk te warm. Op een warme dag kan de temperatuur van uw zonnepanelen eenvoudig oplopen tot 65 graden. Deze temperatuur is te hoog waardoor de zonnecellen minder energie doorgeven en hierdoor minder rendement leveren. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen boven de 25 graden rendement inleveren. Voor elke graad boven de 25 graden neemt de opbrengst af met ongeveer 0,5%. Bij een temperatuur van 65 graden betekent dit dus dat de zonnecellen 40 x 0,5 = 20% minder rendement leveren.

Hoeveel rendement uw zonnepanelen inleveren hangt overigens sterk af van de temperatuurgevoeligheid van uw zonnecellen. Zo leveren dunne film panelen maar 0,20% opbrengst in tegenover 0,40% voor monokristallijn panelen en 0,50% voor polykristallijn panelen.

 

Zonnepanelen koelen

Volgens netbeheerder Enexis kan het verstandig zijn om uw zonnepanelen te koelen. Hierdoor blijft de opbrengst namelijk zo hoog mogelijk. Naast het koelen kunt u uw zonnepanelen ook zo plaatsen dat deze niet te warm worden. Plaats zonnepanelen bijvoorbeeld niet te dicht op elkaar en zorg dat er wind langs de zonnepanelen kan waaien.

 

Topcondities

Volgens deskundige zijn vooral onbewolkte dagen in het voorjaar perfect voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Op dit moment staat de zon namelijk hoog waardoor de panelen veel zonlicht vangen. Daarnaast is de temperatuur nog niet hoog waardoor er weinig rendement ingeleverd wordt. Vooral de maanden April en Mei kunnen erg lucratief zijn voor zonnepaneeleigenaren.

 

Zonnepanelen reinigen

Naast het koel houden van uw zonnepanelen kan het ook slim zijn om uw zonnepanelen te reinigen, vieze zonnepanelen leveren namelijk minder energie op. Zeker tijdens deze warme periode valt er weinig regen waardoor zonnepanelen snel vies kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat het reinigen van deze vieze zonnepanelen al snel 3 tot 5 procent extra rendement kan opleveren. Er zijn zelfs gespecialiseerde schoonmaakbedrijven die 10 tot 15 procent meer rendement beloven. Wanneer u zelf uw panelen wil schoonmaken is het wel belangrijk om te zorgen dat u dit veilig doet. Ga bij uw leverancier na of en hoe u uw panelen het beste schoon kunt maken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave