Wereldwijd minder investeringen in duurzame energie

Afgelopen jaar is er wereldwijd 7% minder geld geïnvesteerd in duurzame energie. Daarnaast stegen de investeringen in olie en gas. Hierdoor zit het aandeel fossiele energie voor het eerst sinds 2014 weer in de lift zit. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

 

Ontwikkeling duurzame energie

Vooral de zonne-energie sector heeft het moeilijk. Dit komt onder andere door recente aankondigingen in China. Zo zou de Chinese overheid minder financiële steun gaan bieden op het gebied van zonne-energie. Deze aankondiging komt hard aan aangezien China op dit moment goed is voor 40% van de wereldwijde investeringen in zonne-energie. Hierdoor wordt ook voor 2018 een daling in investeringen verwacht.

 

Cruciale rol beleid

Volgens het IEA zijn de huidige ontwikkelingen zorgwekkend. Om deze reden herhaalt de instelling haar stelling dat er ‘’een cruciale rol is voor beleid bij het stimuleren van investeringen in duurzame energie’’. Kijkend naar 2017 dan werd er meer geld geïnvesteerd in energiebesparingsmaatregelen. Hiertegenover stond echter een daling in investeringen in voornamelijk wind- en zonne-energie. Hierdoor werd er netto minder geld geïnvesteerd in de hernieuwbare energiesector.

 

Schone energiedoelen in het geding

Volgens Fatih Birol, directeur van het IEA, is de daling in wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie zorgwekkend. Zo schrijft hij in een persverklaring dat het de noodzakelijke uitrol van schone energie kan bedreigen. Dit terwijl investeringen juist hard nodig zijn om de energiezekerheid veilig te stellen en om de schone energiedoelen te halen.

 

Ruim 1800 miljard dollar aan investeringen

Vorig jaar werd er voor een totaal van 1800 miljard dollar geïnvesteerd in de energiesector. Van al deze investeringen ging het grootste deel, 750 miljard dollar, naar het uitbreiden van stroomnetwerken.

Volgens het IEA is het tevens opvallend dat 95% van alle investeringen worden gedaan in projecten die zijn gebaseerd op gereguleerde tarieven ”met een slinkende rol voor nieuwe projecten die alleen draaien op de inkomsten die voortkomen uit variabele prijzen die concurrerende markten tot stand komen.”

 

Toekomst schaliegas- en olie

Vorig jaar werd er voor een totaal van 715 miljard dollar geïnvesteerd in de olie- en gassector. Hierbij constateert het IEA dat vooral de Amerikaanse schalieolie- en gassector aan het verbeteren is. Zo worden de kosten steeds lager waardoor er meer geld geïnvesteerd wordt.

 

‘’De schaliesector in de Verenigde Staten is op een omslagpunt beland na een lange periode op een fragiele financiële basis te hebben gewerkt. De sector lijkt op schema om voor het eerst in de geschiedenis positieve kasstroom te realiseren. De groei in de productie is op het hoogste niveau ooit beland.’’ aldus Birol (directeur van het IEA).

 

Ondanks deze goede vooruitzichten is het algemene beeld voor de rest van de olie- en gasindustrie een stuk slechter. Zo staan investeringen in conventionele projecten nog flink onder druk wat kan leiden tot een dieptepunt in 2018. Dit kan grote problemen veroorzaken voor het lange termijn aanbod.

Naast de conventionele olie- en gasmarkt doet ook kernenergie het matig. Zo daalde de investeringen naar het laagste niveau in de afgelopen vijf jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave