CO2-uitstoot op recordhoogte in 2018

Vorig jaar is de mondiale CO2-uitstoot door gestegen naar een nieuwe recordhoogte. Dit komt vooral doordat er in gebieden als Amerika, China en India een sterke vraag was naar kolen en gas. Over de gehele linie steeg de vraag naar energie met 2,3%, dit is ongeveer het dubbele vergeleken met voorgaande jaren. Deze hogere vraag naar energie wordt vooral veroorzaakt door extreme temperaturen en een sterk aantrekkende wereldeconomie.

Lees ook: Waarom is CO2 slecht voor het milieu?

 

Ruim 33 miljard ton CO2

Uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat gas, kolen en olie maar liefst 70% van de mondiale vraag aan elektriciteit stilden. Hieruit blijkt nogmaals dat de sterke toename aan zonne- en windenergie nog lang niet voldoende is. Onder de streep liep de energiegerelateerde CO2-uitstoot vorig jaar op tot 33,1 miljard ton, een stijging van 1,7%. Een groot deel van deze stijging werd veroorzaakt door nieuwe kolencentrales in China en het gebruik van schaliegas in Amerika. Daarnaast nam ook de elektriciteitsvraag in India sterk toe, waardoor de vraag naar kolen met ruim 5% toenam.

 

Kolen nog steeds belangrijkste energiebron

Wereldwijd zijn kolen nog steeds het belangrijkste middel om elektriciteit op te wekken. Daarnaast zijn kolen nog steeds het meest vervuilend onder alle fossiele brandstoffen. Vorig jaar waren kolen wereldwijd goed voor een totale uitstoot van 10,1 miljard ton CO2. Dit is ruim twee keer zoveel als in 1990.

Naast kolen is ook vooral gas nog erg belangrijk, hiermee wekken we namelijk 23% van onze energie op. In totaal nam de vraag naar gas in 2018 toe met 4,6%. De belangrijkste reden hiervoor is het succes van de Amerikaanse schaliegasvelden. Dit succes zorgde voor een stijging van het gebruik van gas van 10,5%. Andere belangrijkste energiebronnen waren in 2018 waterkracht (16%), kerncentrales (10%), windenergie (5%) en olie (3%).

 

Extreme winter

Naast een aantrekkende wereldeconomie zorgde ook extreme temperaturen voor een hogere vraag naar energie. Zo zorgde de Amerikaanse horrorwinter in 2018 lokaal voor temperaturen onder de -30, waardoor er flink verwarmt moest worden. Daarnaast was de zomer juist erg warm, waardoor de airconditioning overuren maakten. In totaal was Amerika samen met China goed voor 70% van het wereldwijde gasverbruik. In Europa daalde de gasconsumptie juist heel licht. Vooral in Duitsland wed er opvallend weinig gas verbruikt, een daling van 4,5%.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave