Verlichtingsbedrijf Signify schrapt opnieuw 500 banen in Nederland

Verlichtingsbedrijf Signify schrapt opnieuw 500 banen in Nederland

Signify, voorheen de lichtdivisie van Philips, kondigt aan dat het dit jaar 1000 banen zal schrappen, waarvan bijna de helft in Nederland. Het bedrijf wordt geconfronteerd met uitdagende marktomstandigheden.

 

Ruim 500 banen verloren in Nederland, 1000 in totaal

In Nederland zullen ongeveer 500 banen verdwijnen, maar Signify heeft nog geen exact aantal bekendgemaakt. De overige 500 banen worden geschrapt in de 29 andere landen waar het bedrijf actief is. De reorganisatie werd al in december aangekondigd, maar de omvang werd pas vanochtend bekendgemaakt door CEO Eric Rondolat bij de presentatie van de jaar- en kwartaalcijfers.

Signify heeft in Nederland veel kantoorpersoneel, een onderzoeksafdeling en een distributiecentrum. De laatst overgebleven productieplaats wordt later dit jaar gesloten, zoals eerder aangekondigd. Het bedrijf hoopt met deze ontslagen en andere maatregelen ongeveer 200 miljoen euro te besparen, met de focus op niet-productiegerelateerde uitgaven, waaronder ook het hoofdkantoor in Nederland.

 

Vakbonden geschrokken

Verschillende vakbonden reageren geschokt op het nieuws, waarbij ze aangeven niet van tevoren te zijn geïnformeerd. Volgens de bonden heeft Signify in Nederland ongeveer 2000 werknemers, wat betekent dat ongeveer een kwart van de banen wordt geschrapt. De vakbonden uiten bezorgdheid over de toekomstvisie van het bedrijf en wijzen op eerdere ontslagrondes die niet tot gewenste resultaten hebben geleid.

 

Minder vraag naar lampen, vooral in China

De fabrikant heeft te maken met dalende omzet en nettowinst in het laatste kwartaal van 2023, voornamelijk als gevolg van een zwakke markt in China, die volgens een woordvoerder niet lijkt te herstellen. Daarnaast is er minder vraag naar lampen, mede door de overgang naar energiezuinige ledlampen en de problemen op de vastgoedmarkt, wat resulteert in minder bouwactiviteiten en dus minder behoefte aan verlichting.

 

Nieuwe ontslagronde

Vorig jaar werden al 2700 banen geschrapt bij Signify, voornamelijk in fabriekspersoneel, als reactie op verminderde productie. Het bedrijf is wereldwijd gegaan van ongeveer 35.000 werknemers eind 2022 naar de huidige 32.000 werknemers.

 

Minder werkgelegenheid

De afgelopen dagen en weken zijn er vele andere bedrijven die hebben aangegeven dat er banen geschrapt zullen worden. Zo gaf Microsoft gister nog aan 1900 banen te schrappen bij hun gamingdivisie. Daarnaast melde ook autofabrikant Polestar dat 15% van het personeelsbestand geschrapt zal worden, wat neerkomt op 450 banen. Hiernaast melde bijvoorbeeld ook al Google, Riot Games, eBay, Bosch, Valeo, en SAP dat het banen gaan schrappen. Hiermee lijkt het er op dat vele bedrijven zich voorbereiden op een minder sterke economie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave