Energieverbruik in 2017 gelijk, import aardgas hoger dan eigen productie

Vorig jaar heeft Nederland meer aardgas geïmporteerd dan het zelf produceerde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hiermee is 2017 het eerste jaar ooit waarbij de import van gas hoger lag dan de productie uit onze eigen bodem. Deze ontwikkeling werd vooral veroorzaakt door een 13% lagere gaswinning. Daarnaast werd er in 2017 ook ongebruikelijk veel aardgas geïmporteerd, 17% meer dan het jaar ervoor.

 

Daling gaswinning

Door de problematiek in Groningen winnen we steeds minder aardgas. Hierdoor daalde de totale productie in 2017 met ruim 200 petajoule. Dit komt neer op ongeveer 13% van de totale winning. Hiermee was 2017 het vierde jaar op rij waarin we minder aardgas produceerde. Iets wat er voor zorgt dat Nederland netto geen exporteur van gas meer is, maar een importeur. Dit is een relatief nieuwe ontwikkeling, zeker aangezien Nederland tussen 2000 en 2013 nog ruim de dubbele hoeveelheid gas exporteerde ten opzichte van de import.

 

Import buitenlands gas hoger dan eigen productie

 

Hogere import aardgas

Door de lagere opbrengsten uit eigen land kopen we steeds meer aardgas in over de grens. Zo stijgt de import van buitenlands aardgas al sinds 2012. Ook in 2017 steeg de import van buitenlands gas sterk, met ongeveer 17%. Het grootste deel van dit aardgas was afkomstig uit Noorwegen, ruim 743 petajoule. Naast Noorwegen importeren we ook relatief veel aardgas uit Groot-Brittannië, Rusland en Duitsland. De import vanuit Groot-Brittannië steeg vorig jaar ook sterk, met 78 petajoule naar een totaal van 253 petajoule. De import vanuit Duits, en hiermee indirect ook uit Rusland, daalde daarentegen met 116 petajoule naar een totaal van 338 petajoule.

 

Fossiele energiebronnen domineren

Ondanks dat we vorig jaar meer gas hebben geïmporteerd bleef het netto totale energieverbruik nagenoeg gelijk. Wel waren er wat kleine verschuivingen. Zo daalde het gebruik van steenkolen en koolproducten met 46 petajoule naar een totaal van 382 petajoule. Daarnaast steeg het gebruik van aardgas met 55 petajoule naar een totaal van 1299 petajoule. Het aandeel van aardoliegrondstoffen en producten daalde licht, met ongeveer 7 petajoule.

Van ons totale energieverbruik wordt ruimschoot het grootste deel opgewekt door middel van fossiele brandstoffen, namelijk 92%. De overige 8% wordt opgewekt door middel van andere energiebronnen zoals kernenergie, hernieuwbare bronnen en energie uit afval. Hier uit blijkt dat ons huidige energieverbruik nog helemaal niet duurzaam is.

 

Ontwikkeling energieverbruik

Naast het feit dat veel van onze energie nog niet duurzaam wordt opgewekt verbruiken we ook nog steeds veel energie. Zo steeg ons totale verbruik tussen 1990 en 2017 met 10%. Hiertegenover staat overigens wel dat we per inwoner ongeveer 5% minder energie verbruiken. Dit komt onder andere omdat veel huishoudens duurzamer zijn geworden door zuinigere cv-ketels, beter isolatie en de installatie van warmtepompen.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave