Twee derde stroomleveranciers biedt uitsluitend groene stroom

Op dit moment zijn er nog maar vier stroomleveranciers die enkel grijze stroom leveren. Hierbij gaat het om Gazprom, Robin Energie, Naked Energy en Scholt. Hiertegenover staat dat twee derde van alle stroomleveranciers uitsluitend groene stroom bieden. Het merendeel van deze energie wordt opgewekt door middel van windmolens / windparken.

 

Stroometiket

Sinds enkele jaren zijn energieleverancier verplicht om in mei hun stroometiket bekend te maken. In dit stroometiket is te zien hoe de energieleverancier haar stroom opwekt. Hierdoor kunnen consumenten eenvoudiger zien hoe duurzaam een energiebedrijf is.

 

Grijze energie de overhand

Ondanks dit positieve bericht heeft grijze energie nog steeds flink de overhand. Zo werd in 2017 slechts 12,5% van de energie opgewekt door middel van duurzame energiebronnen als wind, zon en biomassa. Hoe dit kan? De grote energieleveranciers in Nederland leveren nog voornamelijk grijze energie. Hierbij gaat het om onder andere Nuon, Essent en ENGIE. Naast deze minder duurzame energieleverancier zijn er ook nog diverse minder bekende zakelijke energieleveranciers die nog veel gebruik maken van grijze energiebronnen. Hierbij gaat het om onder andere Gazprom, Scholt en Robin Energie.

 

Groencertificaten

Naast het feit dat er nog diverse grote grijze energieleveranciers zijn hebben ook groencertificaten een grote rol in het achterblijven van positieve cijfers. Door middel van deze groencertificaten uit het buitenland wordt namelijk nog steeds een hoop goedkope grijze energie ‘’vergroend’’. Het op deze manier vergroenen van energie biedt geen bijdrage aan de daadwerkelijk transitie naar een duurzamere energievoorziening in Nederland.

 

Duurzame opties

Ondanks dat de Nederlandse markt steeds meer stroomleveranciers kent, nu ruim 40, maakt het stroometiket wel duidelijk welke energieleverancier echt duurzaam zijn. Kiest u ook graag voor echt duurzame energie uit ons eigen land? Kijk dan eens naar de duurzame stroomleveranciers Greenchoice, Pure Energie, Vandebron en Qurrent. Deze stroomleveranciers zijn ook te vinden in onze energievergelijker.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *