Energiesector belangrijk voor werkgelegenheid

Investeringen in de energiesector zijn belangrijk voor de Nederlandse werkgelegenheid. Zo leveren deze investeringen momenteel bijna 100.000 banen op. In 2018 werd en voor een totaal van 14,8 miljard euro geïnvesteerd in de energiesector. Hierbij ging het onder andere om investeringen in conventionele energie, hernieuwbare energie, energiebesparende technieken en energienetwerken. Door de klimaatdoelstellingen groeide het aandeel van investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing. Het aandeel conventionele energie daalde juist.

 

Goed voor 97.000 werkplekken

In 2018 was de totale werkgelegenheid gerelateerd aan investeringen in de energiesector ruim 97.000 voltijdbanen. Van dit totaal waren 57.000 banen gerelateerd aan groene energie en energiebesparing. Dit is een stuk meer dan de 43.000 banen die deze sector telde in 2014.

 

Omslag investeringen

In de jaren 2008 tot 2014 werd er vooral veel geïnvesteerd in windparken op zee, kolencentrales, zonneparken, aardolieraffinaderijen  en in de olie- en gaswinning. Vanaf 2014 kwam echter een omslag. Vanaf dit moment werd er steeds minder geïnvesteerd in conventionele energiebronnen. Tussen 2014 en 2018 daalde de totale investeringen van 5,7 miljard euro naar 3,1 miljard euro. De investeringen in duurzame energiebronnen steeg juist fors. Hierdoor kwamen de totale investeringen in energie gerelateerde projecten uit op 14,8 miljard euro in 2018.

 

Energienetwerk en zonne-energie sterke groeiers

In 2018 werd er opnieuw fors geïnvesteerd in zonne-energie. Mede door een flinke stijging in deze hoek steeg het totaal geïnvesteerde bedrag in hernieuwbare energie naar 4 miljard euro. Naast zonne-energie werd er ook flink geïnvesteerd in het energienetwerk. De totale investeringen in het transporteren en distribueren van gas en stroom steeg van 1,8 miljard euro naar 3,6 miljard euro. Ook op het gebied van energiebesparing ging het goed. Er werd maar liefst 4,1 miljard geïnvesteerd in onder andere het isoleren van woningen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave