ACM: Stop met ZZP-contracten in woonhuis

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vraagt energieleveranciers te stoppen met het aanbieden van zakelijke energiecontracten aan ondernemers die thuis hun energie voornamelijk privé gebruiken. Deze wijziging zal vooral effect hebben op de opzegvergoeding die ondernemers moeten betalen bij het voortijdig opzeggen van een overeenkomst. Daarnaast zijn ook regels omtrent de wettelijke bedenktijd voordeliger wanneer ondernemers een regulier consumentencontract afsluiten. Om energieleveranciers aan te zetten de wijziging te maken heeft de ACM een brief verstuurd. Daarnaast de waakhond eventueel ook nog dwangsommen en boetes opleggen.

 

‘’Als ondernemers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij consumenten. Zij hebben recht op consumentenbescherming. De zakelijke voorwaarden zijn voor consumenten niet redelijk. De opzegvergoedingen zijn bijvoorbeeld hoger.’’ aldus Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM.

 

Total Gas & Power Nederland BV

De aanleiding voor de brief is onderzoek naar energieleverancier Total Gas & Power Nederland BV (TGPNL). Deze energieleverancier biedt al langere tijd contracten met zakelijke voorwaarden aan ondernemers (ZZP’ers)  met een privé adres. Aangezien deze voorwaarden vaak minder beschermend zijn kwamen er veel klachten binnen over de handelswijzen van deze energieleverancier. Naar aanleiding van het onderzoek door de ACM heeft TGPNL aangegeven nieuwe klanten die door TGPNL voor levering op hun woonadres worden geworven en de geleverde energie privé gebruiken, consumentenbescherming te bieden. Daarnaast compenseert TGPNL een grote groep klanten die inmiddels is vertrokken en zal het bestaande klanten op een woonadres energie gaan leveren tegen de huidige de consumentenregelgeving. De ACM verklaart deze toezeggingen bindend voor TGPNL.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *