Woning duizenden euro’s meer waard door hoger energielabel

Uit onderzoek door het vastgoed-databedrijf Calcasa blijkt dat een beter energielabel de waarde van een woning kan doen stijgen met duizenden euro’s. Gemiddeld worden huizen met een beter energielabel verkocht tegen een 2% hogere prijs. Bij een gemiddelde verkoopprijs kan dit al snel oplopen tot meer dan €6.000,-. En hoe beter het energielabel, hoe hoger het verschil in verkoopprijs kan oplopen. Zo kan de prijs van een woning toenemen met 3,8% door het verhogen van het energielabel van label G naar label D.

 

Sterk prijseffect

Doordat er steeds meer woningen worden verkocht met een definitief energielabel wordt steeds beter inzichtelijk wat de relatie is tussen de verkoopprijs en het energielabel van een woning. Uit deze cijfers blijkt nu dat een vergelijkbare woning met een beter energielabel gemiddeld 2% meer oplevert. Bij een gemiddelde woningwaarde van €297.000 komt dit neer op €6.000,-. En wanneer het energielabel wordt verbeterd met 2 of 3 stappen dan kan de prijs oplopen met respectievelijk 2,8% of 3,6%. Hieruit blijkt dat het verbeteren van het energielabel van uw woning een slimme investering kan zijn.

 

Onderzoek verhouding energielabel en verkoopprijs

Binnen het onderzoek heeft Calcasa gekeken naar de verkoopprijzen per m2 dan vergelijkbare woningen met een verschillend energielabel. Elk percentage dat Calcasa gepubliceerd heeft is gebaseerd op minimaal 5.000 verkoopprijzen. Hiermee is het onderzoek redelijk betrouwbaar, maar niet waterdicht. Zo geeft de organisatie zelf ook aan dat het prijsverschil ook deels kan verklaard worden door een beter staat van onderhoud en inrichting. Daarnaast zijn veel van de gebruikte energielabels zogenoemde 3-sterrenlabels, die minder betrouwbaar worden geacht als 4-sterrenlabels.

 

Energielabel ontbreekt bij 15% van verkochte woningen

Uit het onderzoek van de vastgoedorganisatie blijkt dat 15% van de woningen nog wordt verkocht zonder energielabel. Dit is een stuk lager als het was voor de introductie van het 3-sterrenenergielabel in 2015, maar eigenlijk nog veel te hoog aangezien het verplicht is. Vooral rijtjeswoningen worden verkocht met een energielabel, 89% heeft een label en voor woningen van na 2001 gaat dit zelfs om 93%. Vrijstaande woningen, oudere woningen en beneden- en bovenwoningen hebben het vaakst geen energielabel. Zo heeft slechts 72% van de verkochten woningen van voor 1905 een definitief energielabel.

 

Regionale verschillen energielabels

Op termijn wil de Nederlandse overheid dat alle woningen verduurzaamt worden en bij voorkeur CO2-neutraal worden. Zo staat in doelstellingen omschreven dat in 2030 een gemiddeld koophuis energielabel A moet hebben en dat een huis van een woningcorporatie gemiddeld over energielabel B beschikt. Deze doelstellingen lijken voor sommige regio’s haalbaar, maar andere zullen hier nog heel veel voor moeten doen. Zo hebben woningen in de regio’s Zeewolde, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Barendrecht voor meer dan 60% een energielabel A of B.  Hiertegenover hebben nog geen 20% van de woningen in de gemeenten Den Helder, Zwijndrecht, Rheden en Heerlen een energielabel A of B. Hiermee lijken deze gemeenten nog een grote uitdaging voor de boeg te hebben.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave