Transporttarieven gas stijgen in 2020 met gemiddeld 8,6%

Uit een publicatie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de transporttarieven voor gas volgend jaar zullen stijgen. De gemiddelde prijsstijging die Gasunie Transport Services (GTS) doorvoert komt uit op 8,6%. Deze stijging is minder hoog dan de 10% die het bedrijf eerder voorstelde. De reden hiervoor is dat de ACM heeft besloten dat het verstandiger is om deze prijsstijging te verspreiden over de komende jaren.

 

Stijging transporttarieven

Een van de belangrijkste redenen dat de transporttarieven flink stijgen is het feit dat GTS volgens de rechter in de periode tussen 2017 en 2019 een te lage vergoeding heeft gehad. In deze periode heeft de ACM maximumtarieven bepaald, maar deze waren volgens de rechter te laag. Om deze reden mag GTS het verschil compenseren door de prijzen per 2020 te laten stijgen. Wat het uiteindelijke effect op de energierekening van consumenten wordt moet nog blijken, maar dit wordt vrijwel zeker een kostenstijging.

 

Berekening transporttarieven

Vanwege nieuwe Europese wetgeving zal de ACM de transporttarieven voor gas vanaf volgend jaar anders berekenen. Voorheen betaalde consumenten een tarief op basis van de gasregio waarin men woonden. Hoe hoog dit tarief was, werd gebaseerd op de afstand tot Groningen. Vanaf volgend jaar is dit echter niet meer toegestaan, en zal iedereen in het hele land hetzelfde transporttarief voor gas betalen.

 

Kostenstijging consumenten

De transportkosten die GTS vraagt betaalt u niet rechtstreeks, maar worden in rekening gebracht bij uw gasleverancier. In hoeverre, en voor welk deel, deze de kostenstijging zal doorbereken moet nog blijken. Hierdoor is het nog niet duidelijk welk effect de kostenstijging zal hebben op de gemiddelde energierekening. Uitgangspunt van de ACM is om te zorgen voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Om deze reden heeft de ACM ervoor gezorgd dat de mogelijke prijsstijging zoveel mogelijk gespreid zal worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave