Greenchoice neemt megabatterij windmolenpark Hartelkanaal in gebruik

Afgelopen donderdag heeft energieleverancier Greenchoice met één druk op de knop de grootste batterij van Nederland in gebruik genomen. De megabatterij heeft een totaal vermogen van maar liefst 10 MWh. Deze capaciteit wordt geleverd door een totaal van zes opslageenheden ter grootte van een zeecontainer. De megabatterij is gelegen naast het windmolenpark Hartelkanaal dat bestaat uit 8 windturbines en goed is voor 68 GWh groene stroom per jaar. Met de ingebruikname van de batterij hoopt Greenchoice bij te kunnen dragen aan een nog stabieler en duurzamer energiesysteem.

 

Energienetwerk in balans

Nu we in Nederland steeds meer duurzame energie opwekken wordt het steeds lastig om het energienetwerk in balans te houden. Zo werd en traditioneel vooral energie opgewekt door middel van gas en kolen. Deze vorm van energieopwekking is zeer beïnvloedbaar waardoor het energienetwerk eenvoudig in balans te houden is. Echter nu we steeds meer duurzame stroom opwekken door middel van de zon en wind wordt het behouden van deze balans steeds lastiger. Zo wekken we bij zonnig en winderig weer veel stroom op, en op windarme donkere momenten juist weinig. Om het netwerk te helpen kan er door middel van batterijen tijdelijk energie opgeslagen worden wanneer er veel stroom opgewekt wordt. Deze opgeslagen stroom wordt vervolgens opnieuw in het netwerk gebracht op momenteel dat er minder stroom opgewekt wordt.

 

”Langs het Hartelkanaal hebben we 8 windturbines die samen gemiddeld 68 GWh groene stroom per jaar produceren. Als het waait, is er veel aanbod, maar als er in die perioden onvoldoende vraag is, worden de windturbines mogelijk uit de wind gedraaid om overaanbod in het energiesysteem te voorkomen. Met behulp van de batterijen kunnen we de windturbines draaiende houden. Zo voorkomen we dat duurzame energie wordt verspild. De windenergie kan in de batterijen worden opgeslagen en op een later tijdstip aan het energienetwerk worden geleverd.” aldus Maurice Koenen, manager Inkoop- en Portfoliomanagement bij Greenchoice.

 

Slim besturingsysteem

Met de megabatterij helpt Greenchoice het Europese netwerk op 50 Hz in balans te houden. Dit is mogelijk door de implementatie van een slim besturingssysteem dat Spectral, een smart-grod technologiebedrijf, in opdracht van Greenchoice heeft ontwikkeld. Door het Greenchoice windpark en het slimme systeem te combineren kan het toekomstig energienetwerk, dat werkt zonder fossiele brandstoffen, eenvoudiger in balans gehouden worden.

 

”Nu we de kolen- en gascentrales sluiten, zullen we miljoenen gedistribueerde energiesystemen, zoals zonne-energie op het dak, wind en batterijen, moeten coördineren om ervoor te zorgen dat elektriciteit kan worden geleverd in dezelfde mate van betrouwbaarheid die we gewend zijn. De oplossing die we bij de Hartelbatterij hebben geïmplementeerd, is hier een goed voorbeeld van. We controleren de batterijen en windturbines in één keer en zorgen met slimme technologieën dat het gecombineerde systeem een positieve bijdrage kan leveren aan de balans van het bredere Europese energienetwerk.” aldus Philip Gladek, CEO van Spectral.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave