Betalen voor het hebben van zonnepanelen, de nieuwe realiteit bij Vandebron

Bij duurzame energieleverancier Vandebron hebben ze iets nieuws geïntroduceerd, de vaste terugleveringskosten. Dit is een speciale extra heffing voor klanten die zonnepanelen bezitten.

 

Hoge kosten door terugleveren stroom

Steeds meer Nederlandse huishoudens wekken zelf energie op door middel van zonnepanelen. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar bij duurzame energieleverancier Vandebron wordt daar ook anders over nagedacht. Het vele terugleveren van energie op zonnige momenten neemt namelijk veel kosten met zich mee. Iets wat de energieleverancier nu specifiek op zonnepaneeleigenaren gaat afwentelen, in plaats van al haar klanten.

 

Introductie vaste terugleveringskosten

Om de kosten voor het vele terugleveren van stroom eerlijker te verdelen heeft Vandebron besloten iets nieuws te introduceren, de vaste terugleveringskosten. Dit is een nieuw prijscomponent in de energierekening van Vandebron-klanten.

De vaste terugleveringskosten is een vast bedrag dat men per dag betaalt voor het terugleveren van energie aan het netwerk. Terugleveren aan het netwerk gebeurt wanneer men meer stroom opgewekt dan verbruikt.

Hoe hoog de kosten voor het terugleveren zijn hangt af van hoe veel kWh u jaarlijks terug levert. Voor de meeste klanten van Vandebron met zonnepanelen zal het gaan om een bedrag van ongeveer €10 tot €20 per maand. OP jaarbasis moet u dus uitgaan van een extra kostenpost van meer dan €200.

 

Waarom de vaste terugleveringskosten?

Mede door forse subsidies en investeringen door woonmaatschappijen liggen er steeds meer zonnepanelen op de Nederlandse daken. Zo werd er in 2022 maar liefst 46% meer zonne-energie opgewekt door Nederlandse huishoudens dan een jaar eerder. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook een enorme uitdaging voor het stroomnet.

Zo zorgt het enorme terugleveren van stroom namelijk voor enorme kosten. Zo betalen energieleveranciers als Vandebron onder andere onbalans- en profileringskosten voor het terugleveren van energie. En hoe meer stroom er terug geleverd wordt, hoe hoger deze kosten worden.

Om scheefgroei te voorkomen heeft Vandebron besloten de kosten voor het terugleveren alleen te gaan verhalen op eigenaren van zonnepanelen. Klanten zonder zonnepanelen hebben namelijk helemaal geen baat bij het terugleveren van de stroom.

 

Uiteindelijke kosten vaste terugleveringskosten

Zoals eerder vermeldt zullen de kosten voor het terugleveren afhankelijk zijn van uw totale teruglevering per jaar. Bij elke teruglevering hoort een specifieke schaal, die weer zijn eigen kosten met zich meebrengt. In onderstaande tabel vindt u de kosten per maand per schaal.

SchaalTeruglevering per jaarKosten per dagKosten per maand
00 -5 kWh00
15 - 1000 kWh€0,13€4
21000 - 2000 kWh€0,41€12,50
32000 - 3000 kWh€0,69€21
43000 - 4000 kWh€0,95€29
54000 - 5000 kWh€1,23€37,50
65000+ kWh€1,51€46

 

Zoals u kan zien kunnen de vaste leveringskosten oplopen tot €46 per maand wat op jaarbasis uit komt op meer dan €500.

 

Wanneer gaan de nieuwe vaste terugleveringskosten in?

Klanten van Vandebron kunnen via de Vandebron website meer informatie vinden en zullen ook spoedig op de hoogte gebracht worden.

Voor nieuwe klanten zullen de vaste terugleveringskosten direct ingaan. Voor bestaande klanten gaan de kosten pas in per 1 oktober (bij variabel), of wanneer hun energiecontract afloopt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave