Volledige elektrisch rijden steeds populairder

In Nederland rijden steeds meer mensen met een volledig elektrische auto. Op 1 januari 2019 telde ons land in totaal 45.000 volledig elektrische personenauto’s. Dit is ongeveer twee keer zo veel als een jaar eerder. De hoeveelheid plug-in hybrides nam afgelopen jaar wel af, met 3 procent tot bijna 94.000. Onder de streep nam het totale aantal auto’s dat deels of volledig elektrisch rijdt wel toe met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de kentekenregistratie van de RDW.

 

Stekkerauto’s

Aan het begin van 2019 reden er bijna 139.000 stekkerauto’s op de Nederlandse wegen. Dit zijn personenauto’s die zijn uitgerust met een elektromotor, waarvan de accu kan worden opgeladen door middel van een stekker. Hieronder vallen alle compleet elektrische auto’s die emissievrij zijn (FEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s) die een traditionele en elektrische motor combineren. Het overgrote deel van alle stekkerauto’s wordt zakelijk gereden, bijna 80 procent. Kijkend naar de hele markt dan is pas 1,6 procent van alle auto’s deels of volledig elektrisch.

 

Volledig elektrisch in opkomst

In de afgelopen jaren neemt het aantal volledig elektrische auto’s snel toe. Zo telde Nederland in 2014 nog maar 4.600 FEV’s, en vijf jaar later in 2019 al 44.700. Vooral 2018 was een goed jaar voor volledig elektrische auto’s, in dit jaar kwamen er 23.000 bij. Het aantal plug-in hybrides nam echter juist af, met ongeveer 3 procent. De belangrijkste reden hiervoor is dat PHEV’s tegenwoordig belastingtechnisch niet meer voordeliger zijn dan benzine- of dieselauto’s. Dit geldt wel voor de volledig elektrische auto’s, die nog volop gesubsidieerd worden.

 

Volledige elektrisch rijden steeds populairder
Totaal aantal PHEV’s groter, aandeel FEV stijgt (Bron: CBS)

 

Stekkerauto’s bijna altijd volledig elektrisch

Dat de belastingmaatregelen van de overheid veel effect hebben blijkt wel uit de cijfers van afgelopen jaar. In 2018 waren 90% van alle stekkerauto’s die op kenteken gezet werden volledig elektrisch. In totaal werden er 24.597 volledig elektrisch auto’s geregistreerd, en slechts 3.624 plug-in hybrides. Naast de belastingmaatregelen waren er overigens nog anders factoren die hierin meespeelde. Zo werd een deel van de PHEV’s geëxporteerd of opgenomen in de bedrijfsvoorraad van dealers en leasemaatschappijen.

 

Modellen

Net als in de afgelopen jaren was de Tesla Model S vorig jaar het meest populair onder de volledig elektrische auto’s. Naast de Model S waren ook de Jaguar I-Pace, Nissan Leaf, Tesla Model X en Volkswagen Golf redelijk populair.

Kijkend naar de deels elektrische auto’s dan waren vooral de Mitsubishi Outlander en de Volvo XC60 T8 Twin Engine populair. Daarnaast werden ook de Porsche Panamera 4 E-Hybrid, BMW 530E iPerformance en Volvo Volvo XC90 T8 Twin Engine relatief veel verkocht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave