Vattenfall Flex – nu ook dynamische prijzen beschikbaar bij Vattenfall

Vattenfall Flex – nu ook dynamische prijzen beschikbaar bij Vattenfall

Onlangs heeft energieleverancier Vattenfall een nieuw energieproduct gelanceerd. Onder de noemer Vattenfall Flex betreedt de energieleverancier vanaf nu ook markt voor dynamische energiecontracten. Hiermee gaat het de concurrentie aan met andere dynamische energieleveranciers waaronder Frank Energie en NextEnergy.

Vattenfall Flex is een flexibel energiecontract waar geen looptijd aan verbonden is. Opzeggen kan dus op elk moment. Daarnaast zijn natuurlijk ook de energieprijzen flexibel. Zo beweegt de prijs voor stroom en gas mee met de prijzen op de energiemarkt. Die afhankelijk zijn van diverse factoren waaronder vraag en aanbod.

In dit artikel zal ik meer uitleg geven over de werking van Vattenfall Flex. Daarnaast som ik in het kort alle voor- en nadelen op van dit nieuwe energieproduct. Direct berekenen wat u nieuwe maandbedrag wordt met dit energiepakket? Ga dan naar de website van Vattenfall.

 

 

Hoe werken dynamische energietarieven ook alweer?

Voor wie het even kwijt is, nog even een snelle opfrisser.

Met dynamische energietarieven betaalt u altijd een actueel tarief voor stroom en gas. Voor gas wordt elke dag een nieuwe prijs bepaalt. Deze prijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod op de groothandelsmarkt.

Voor stroom wordt er zelf elke uur een nieuwe prijs vastgesteld. Is er veel aanbod? Dan dalen de prijzen. Wordt er juist weinig opgewekt omdat het bewolkt en wind-arm is? In dit geval zullen de prijzen waarschijnlijk stijgen.

Wie een dynamisch energiecontract heeft kan veel geld op zijn maandelijkse energiekosten besparen door op goedkope momenten energie te verbruiken. Is de prijs voor stroom laag? Dan is het hoog tijd om uw auto op te laden of om een was te draaien!

Naast flexibele prijzen biedt een dynamisch energiecontract vaak ook een flexibele opzegperiode. Bij de meeste energieleveranciers is dit energieproduct direct opzegbaar. Hierdoor geniet u dus van heel veel vrijheid.

 

Hoe komen de tarieven tot stand?

Zoals op elke andere markt komen dynamische energieprijzen tot stand op basis van vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod. Dan stijgen de prijzen. Is er veel aanbod en weinig vraag? Dan dalen de prijzen.

Met Vattenfall Flex betaalt u nu precies de prijs die betaald wordt op de groothandelsmarkt. Altijd een eerlijke prijs dus.

Boven op de beursprijs betaalt u voor elke kWh stroom of m3 gas die u verbruikt een inkoopvergoeding aan Vattenfall. Deze inkoopvergoeding gebruikt Vattenfall voor het dekken van haar kosten, risico’s en een normale winstbijdrage.

Zoals gezegd wordt de stroomprijs elk uur opnieuw vastgesteld. Elke dag kan u om 15:00 uur zien hoe de prijzen zijn voor de dag erop (per uur). Vanaf 12 uur ‘s nachts kunt u ook de gasprijs voor de volgende dag zien. Op basis van deze informatie kunt u proberen om uw leefpatroon aan te passen om op deze manier geld te besparen.

 

Geschatte tarieven FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas

 

Geschatte tarieven FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas

Zoals gezegd zijn de tarieven van Vattenfall Flex continue in beweging. Gelukkig kan Vattenfall u wel enigszins duidelijkheid geven. Zo kunt u uw maandbedrag berekenen op basis van de geschatte marktprijzen. Dit is natuurlijk nooit 100% accuraat, maar het geeft een goed beeld.

Naast het feit dat de prijzen zich anders kunnen ontwikkelen kan ook uw verbruik mogelijk hoger of lager uitvallen. Ook met deze factoren houdt Vattenfall rekening wat betreft uw maandbedrag.

Op basis van de huidige markt schat Vattenfall nu dat u de volgende tarieven zult betalen voor de komende 12 maanden:

 • Stroom (0 – 2900 kWh): €0,2818 per kWh
 • Stroom (2.900 – meer): €0,3026 per kWh
 • Inkoopvergoeding stroom: €0,02549 per kWh
 • Vaste leveringskosten stroom: €7,95 per maand
 • Gas: €1,1920 per m3
 • Inkoopvergoeding gas: €0,0749 per m3
 • Vaste leveringskosten gas: €6,95

 

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Profiteer van dynamische energietarieven die vaak onder de vaste energieprijzen liggen. Hierdoor bespaart u tot wel 45% op energiekosten.
 • Opzeggen kan op elk moment. U zit dus nergens aan vast.
 • U hebt altijd recht op 14 dagen bedenktijd.
 • Vattenfall regelt uw complete overstap.
 • Geleverde stroom vanuit dit energieproduct is altijd groen. De energie wordt opgewekt door middel van hernieuwbare bronnen in Nederland.
 • Door slimmer met energie om te gaan kunt u veel geld besparen en helpen het energienet te stabiliseren.
 • Via de Vattenfall app heeft u altijd realtime inzicht in de actuele energietarieven.

Nadelen

 • U hebt geen zekerheid wat betreft uw energietarieven.
 • Wanneer de vraag onverwacht stijgt zal u meer betalen voor stroom en gas.
 • Dit energieproduct is niet te combineren met terugleveren. Huishoudens met zonnepanelen zijn dus uitgesloten.
 • Het termijnbedrag wordt volledig bepaalt door Vattenfall.
 • Zonder een slimme meter kunt u geen gebruik maken van dynamische energieprijzen.
 • U ontvangt met dit product geen welkomstkorting. Op dit moment kan u bij Vattenfall 1 jaar vast wel €250 korting ontvangen.

 

Conclusie: is Vattenfall Flex een slimme keuze?

Naar mijn verschilt dit enorm per persoon. Bent u iemand die het leuk vindt om geld te besparen? En wil u hier echt moeite voor doen? Dan kan Vattenfall Flex zeker een goede keuze zijn. Er is namelijk een hoop potentieel om geld te besparen.

Hebt u liever niet te veel gedoe en wil u gewoon leven zoals u leeft? Dan is Vattenfall Flex waarschijnlijk niks voor u. Naar mijn mening werkt die energieproduct alleen als je echt bereid bent om concessies te doen. Is dit niet het geval? Dan zou ik eerder voor een vaste overeenkomst gaan met altijd dezelfde tarieven.

Kijkend naar de huidige tarieven dan lijkt Vattenfall Flex overigens niet zo heel goedkoop. Het geschatte maandbedrag van €246 is maar net lager als dat bij het 1 jaar vast product (€252). Maar, hier gaat nog €250 korting af. U moet dus echt uw best doen om dit energieproduct te verslaan!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave