Eenvoudig energie besparen, de beste tips op een rijtje!

Door stijgende energieprijzen en hogere belastingen stijgt de energierekening in 2019 met gemiddeld €334,00. Door deze stijgende energielasten wordt het besparen van energie steeds noodzakelijker en interessanter. Om u op weg te helpen hebben wij enkele tips op een rijtje gezet waarmee u eenvoudig energie kunt besparen. Dit is goed voor uw portemonnee, en voor het milieu!

 

Verwarming graadje lager

Comfortabel leven is natuurlijk belangrijk, maar de verwarming een graadje lager zetten hoeft geen big deal te zijn. Wanneer u warmere kleding draagt wanneer u thuis bent kunt u door de verwarming 1 graad lager te zetten eenvoudig €80,00 tot €100,00 per jaar besparen. Toch mooi meegenomen! Hiernaast kunt u er ook voor kiezen om slimmer om te gaan met de verwarming. Hierbij kunt u denken aan de volgende opties;

 1. Verwarming uit wanneer u weg bent; Bent u enkele uren niet thuis? Zet dan uw verwarming uit. Hierbij wordt aangeraden om uw thermostaat op minimaal 15 graden te zetten. Dit kan met uw draaithermostaat of met een slimme thermostaat.
 2. Verwarming voortijdig uitschakelen; Wanneer u weg gaat of gaat slapen kunt u uw thermostaat al enkele tijd voor dat u vertrekt uitschakelen. Door uw thermostaat één uur eerder naar beneden te draaien kunt u nog wat extra energie besparen.
 3. Verwarming gedurende de nacht uit; Ook ’s nachts kunt u uw thermostaat naar 15 graden draaien. Alleen in het geval van vloer- of wandverwarming kan het beter zijn om deze af te stellen op 17 of 18 graden.
 4. Verwarming per ruimte instellen; Met een modulerende thermostaat kunt u de temperatuur per vertrek regelen. Zo kunt u bijvoorbeeld overdag de verwarming in uw slaapkamer prima uitzetten. Ook dit bespaart al snel rond de €50,00 per jaar.
 5. Slimmer verwarmen; Door middel van een slimme thermostaat in combinatie met een modulerende hr-ketel kunt eenvoudig nog meer energie besparen. Zo schakelt u uw thermostaat eenvoudig uit via uw mobiel wanneer u deze vergeten bent. Daarnaast is de modulerende hr-ketel efficiënter waardoor deze ongeveer 3% minder energie verbruikt.

Naast deze tips is het ook belangrijk dat uw cv-ketel goed is afgesteld. Een slecht afgestelde cv-ketel verbruikt een stuk meer energie. Uw cv-ketel afstellen kan onder andere door het instellen van de eco-stand, de aanvoertemperatuur te verlagen en de pompsnelheid te verlagen.

 

Eenvoudig energie besparen, de beste tips!
Zet uw verwarming 1 graad lager en bespaar jaarlijks €80,00.

 

Optimaal profiteren van de verwarming

Naast efficiënt stoken is het ook belangrijk om andere randfactoren te optimaliseren. Zo is het onder andere belangrijk om deuren naar ruimtes die niet verwarmt worden te sluiten. Hierdoor zal er minder warmte weglekken uit de ruimtes die u graag verwarmt hebt. Hiernaast is het ook belangrijk om uw radiatoren vrij te zetten, objecten of gordijnen voor radiatoren kunnen warmte verspillen. Ook kunt u er voor kiezen om radiatorfolie aan te brengen aan de achterzijde van de radiator. Deze folie zorgt voor een energiebesparing bij zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde woningen.

 

Verlichting

Door het aanschaffen van ledverlichting kunt u eenvoudig een hoop energie besparen. Zo verbruikt een ledlamp maar liefst 85 procent minder stroom dan een gemiddeld gloeilamp. Niet voor niets dat de gloeilamp al sinds 2012 niet meer gemaakt mag worden in de Europese Unie. Naast gloeilampen zijn overigens ook halogeenlampen in de ban gedaan, ook deze mogen alleen nog uit voorraad verkocht worden.

Ondanks dat ledlampen flink duurder zijn besparen ze u onder de streep toch een hoop geld. Zo kan de besparing bij ongeveer 20 lampen in huis oplopen tot €50,00 per jaar. En aangezien energie steeds duurder wordt zal deze potentiele besparing de komende jaren nog flink hoger worden.

 

Duurzamer en minder witgoed

Hedendaagse koelkasten, wasdrogers en vriezers zijn veel energiezuiniger. Om deze reden is het slim om deze apparaten op termijn te vervangen voor een nieuwer en duurzamer model. En ook vaatwassers en wasmachines die ouder zijn dan 12 jaar zou u moeten vervangen. Nieuw witgoed met een goed energielabel kunnen ook jaarlijks ook tientallen euro’s besparen.

Naast het vervangen van witgoed is het ook slim om te bekijken of u al deze apparaten wel nodig heeft. Zo kan een was vaak net zo goed op een wasrek drogen. Daarnaast is zelf afwassen ongeveer twee keer energiezuiniger dan het aanzetten van de vaatwasser. Een kleine moeite, met een groot effect.

 

Isoleren van de woning

Sinds enkele jaren wordt vooral gas flink duurder. Dit komt voornamelijk omdat de overheid wil dat we onze woningen duurzamer verwarmen en daarom verhoogt het continue de belastingen over ons gasverbruik. Door minder gas te verbruiken kunt u dus eenvoudig veel geld besparen. Een eenvoudig manier om minder gas te verbruiken is het isoleren van uw woning. Hoe minder warmte ontsnapt, hoe minder gas u hoeft te verstoken. Enkele veel voorkomende maatregelen om een woning te verduurzamen zijn dubbel glas, vloerisolatie en muur isolatie. Deze maatregelen zijn kostbaar, maar kunnen u een hoop opleveren. Zo moet u bij een gemiddeld woning denken aan;

 1. Een investering van €1600,- voor het isoleren van uw vloer (begane grond). Hiermee bespaart u jaarlijks gemiddeld €220,-. Na 8 jaar hebt u uw investering ruim terugverdiend.
 2. Een investering van €4700,- voor het isoleren van een schuin dak van een verwarmde zolder. Deze investering levert jaarlijks een besparing op van ongeveer €700,-. Na 7 jaar hebt u uw investering ruim terug verdiend (o.b.v. huidige energieprijzen).
 3. Een investering van €3500,- voor het installeren van HR++-glas. Ten opzichte van enkel glas zal u dit ongeveer €340,- per jaar besparen. Hiermee heeft u dus 10 jaar nodig om uw investering terug te krijgen.

Ondanks dat veel maatregelen een investering nodig hebben die pas na lange tijd wordt terug verdiend zijn er ook andere voordelen. Zo bespaart u energie wat goed is voor het milieu. Daarnaast kan uw woning in aanmerking komen voor een beter energielabel, wat bij een verkoop duizenden euro’s extra kan opleveren!

 

Overige tips;

 • Wanneer u een waterbesparende douchekop installeert kunt ruim €40,00 per jaar besparen.
 • Was op een lagere temperatuur. Zet bijvoorbeeld deze reguliere temperatuur op 30 graden in plaats van 40 graden en de 60 graden was op 40 graden. Uw was wordt evengoed brandschoon.
 • Schakel apparaten uit waar nog lampjes op blijven branden in de stand-by-modus.
 • Door korter te douche, 5 minuten in plaats van het gemiddeld van 9 minuten, kunt u jaarlijks €80,00 besparen op uw gas- en waterrekening.
 • Douche is duurzamer dan in bad gaan, ook hiermee bespaart u dus energie.
 • Zet uw vaatwasser en wasmachine alleen aan wanneer deze echt vol is.
 • Onderzoek de mogelijkheden van vloerverwarming. Over het algemeen is vloerverwarming 10 tot 15 procent voordeliger dan reguliere radiatoren.
 • Kijk eens naar een alternatief verwarmingssysteem zoals een warmtepomp. Mede een warmtepomp kunt u bijvoorbeeld grondwater of de buitenlucht gebruiken voor het warmen van uw woning.
 • Een goed geventileerde woning is eenvoudiger te verwarmen aangezien er minder vocht in de lucht hangt.
 • Laat producten in de koelkast ontdooien en laat eten eerst afkoelen voordat u het in de koelkast zet.
 • Isoleer verwarmingsbuizen in ongebruikte ruimtes om warmteverlies tegen te gaan.
 • Het installeren van zonnepanelen is natuurlijk ook aan te raden wanneer u graag minder kwijt bent aan uw energierekening.
 • Schaf een hotfill-wasmachine aan. Deze wasmachine hoeft zelf geen water te verwarming waardoor deze duurzamer is.
 • Sluit de koelkast zo snel mogelijk na het openen.
 • Zet uw vriezer en koelkast niet kouder dan nodig.
 • Ontdooi uw vriezer en schakel uw koelkast uit wanneer u op vakantie gaat.
 • Zorg dat de koelkast waterpas staat en dat de rubbers goed afsluiten. Hierdoor verbruikt de koelkast minder stroom.
 • Haal opladers uit het stopcontact wanneer u deze niet gebruik.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Eenvoudig energie besparen, de beste tips op een rijtje!”

Inhoudsopgave