Wetenschappers KU Leuven ontwikkelen nieuw zonnepaneel

In het Belgische Leuven hebben wetenschappers van de KU een nieuwe zonnepaneel ontwikkelt dat waterstof produceert uit waterdamp in de lucht. Het nieuwe type zonnepaneel zal op korte termijn worden getest op het dak van een duurzame boerenwoning in Oud-Heverlee. In totaal zullen er 20 van deze panelen worden geïnstalleerd. Deze panelen produceren elk 250 liter waterstofgas per dag waarmee het voldoende zou moeten zijn om een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte te kunnen voorzien.

 

Doorontwikkeling

Het nieuwe soort zonnepaneel presenteerde de Belgische wetenschappers al in 2014, en sinds dien hebben zij dit project doorontwikkeld. Hierdoor is het paneel nu nog efficiënter, en heeft het een groter oppervlakte van 1,6 vierkante meter. Om het nieuwe product nog een extra impuls te geven zijn de wetenschappers nu op zoek naar partners die kunnen helpen het zonnepaneel verder te ontwikkelen door middel van bijvoorbeeld een toonaangevend demonstratieproject.

 

Werking

In het nieuwe type zonnepaneel zitten elektroden op basis van ijzer en nikkel. Deze elektroden splitsen water in waterstof- en zuurstofgas. Door middel van een speciaal membraan kunnen deze gassen gescheiden blijven in het paneel. Het huidige rendement van het paneel is 15 procent, ‘’een wereldrecord’’. Volgens wetenschapper Johan Martens kun je enkel ‘’hogere rendementen krijgen met dure en zeldzame materialen’’.

 

Praktijktest

Vanaf deze zomer zullen de eerste 4 of 5 zonnepanelen op de boerderij in Oud-Heverlee geïnstalleerd worden. Wanneer dit grondig getest is, zal deze hoeveelheid uitgebreid worden naar 20. Vanaf dit moment kan de echte test op de verduurzaamde boerderij beginnen. Volgens de wetenschappers zullen alle zonnepanelen 250 liter waterstofgas per dag produceren. Deze opbrengst zal worden opgeslagen in een tank onder de grond. Hier hebben de onderzoekers namelijk minder last van drukschommelingen door een constantere temperatuur. De tank zal waarschijnlijk een druk te krijgen voorduren van 100 tot 200 bar.

 

Gebruik

De opgeslagen waterstof zal vooral gebruikt worden in de donkere koude maanden zoals december, januari en februari. Gedurende deze periode wekken de reeds geïnstalleerde PVT-panelen en vacuümcollectoren namelijk onvoldoende warmte en elektriciteit op. Om dit te compenseren zal de waterstof omgezet worden in warmte en elektriciteit. Welke brandstofcellen het beste geschikt zijn om waterstof te verwerken is nog niet helemaal duidelijk, maar ook hier zal nog onderzoek naar gedaan worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave