Total ook geïnteresseerd in Eneco

Eerder deze maand gaf Shell aan geïnteresseerd te zijn in Eneco, en om deze reden zou het samen met pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM een bod willen doen. Maar nu wil wellicht ook het Franse olieconcern Total een bod op de energieleverancier doen. Energieleverancier Eneco is nu nog eigendom van diverse gemeenten maar zal op korte termijn waarschijnlijk verkocht worden door middel van een veiling.

 

Inlijving Eneco

Volgens persbureau Bloomberg, op basis van ingewijden, zijn adviseurs van Total aan het kijken of het inlijven van Eneco interessant kan zijn voor de Fransen. Eerder werd Total ook al eens in verband gebracht met Eneco, wat doet vermoeden dat de geruchten gegrond zijn. Of Total daadwerkelijk een bod zal gaan doen tijdens de veiling moet nog blijken, er is namelijk nog niks besloten.

 

Gecontroleerde veiling

Aan het eind van 2018 werd bekent gemaakt dat Eneco zou worden verkocht door middel van een gecontroleerde veiling. Dit houdt in dat het hoogste bod de veiling wint mits de huidige aandeelhouders instemmen met de nieuwe eigenaar. Het uitgangspunt van deze veiling is het vinden van een nieuwe eigenaar die de duurzame visie van Eneco doorzet. Het verkoopproces van Eneco zal vanaf maart starten. De uiteindelijke afronding van de verkoop zal vermoedelijk pas in 2020 plaats vinden.

 

Opbrengt tot 3 miljard euro

Naar verwachting zal Eneco tijdens de veiling tussen de 2,5 en 3 miljard euro opleveren. Hiervan gaat het grootste deel (33%) naar de gemeente Rotterdam, de grootste aandeelhouders. Naast Rotterdam zijn er nog tientallen andere gemeenten aandeelhouders waaronder Den Haag en Dordrecht.

 

Brede interesse

Shell en Total zijn tot nu toe nog niet de enige bedrijven die in verband zijn gebracht met een eventuele overname van Eneco. In de wandelgangen worden ook het Franse ENGIE, het Italiaanse Enel, de Australische investeerder Macquarie Infrastructure, het Japanse Mitsubishi en de Nederlandse pensioenbelegger APG genoemd als mogelijk bieders.

 

Energiereus

In Nederland staat Eneco bekend als één van de drie energiereuzen (Eneco, Essent en Nuon). Bij Eneco, en haar dochterbedrijven zoals Quby dat bekend is van de slimme thermostaat Toon, werken in totaal ongeveer 3.500 mensen. Eneco is onder andere actief in Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave