10 miljard euro voor SDE+ regeling in 2019

Minister Wiebes stelt 5 miljard euro beschikbaar voor de voorjaarsronde van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). De minister verwacht hetzelfde bedrag beschikbaar te stellen voor de tweede ronde in 2019. Hiermee komt het totale budget voor 2019 uit op 10 miljard euro. Dit is 2 miljard minder dan het kabinet in 2018 beschikbaar stelde. Het definitieve besluit over het budget voor de tweede ronde zal Minister Wiebes overigens nog vóór 1 juli 2019 nemen.

 

SDE+ regeling

Door middel van de SDE+ regeling wil het kabinet de uitrol van hernieuwbare energie versneld mogelijk maken. De vergoeding die bedrijven kunnen ontvangen door gebruik te maken van deze regeling is gebaseerd op het verschil tussen de kostprijs van grijze energie (fossiele energie) en die van duurzame energie. De SDE+ regeling vergoed het verschil tussen beide over een periode tot 15 jaar. De uiteindelijke hoogte van de vergoeding is overigens ook afhankelijk van het soort energie, en de geproduceerde hoeveelheid.

 

Voorjaarsronde 2019

Net als in 2018 worden er in 2019 twee rondes georganiseerd waarbij bedrijven aanspraak kunnen maken op een subsidie. Deze subsidie kan gebruikt worden voor het opwekken van duurzame energie door middel van bijvoorbeeld biomassa, geothermie, wind en zon. De voorjaarsronde van 2019 zal open zijn van 12 maart tot en met 4 april 2019. Tijdens deze ronde zal er een maximaal budget van 5 miljard euro verdeelt worden. De voorjaarsronde bestaat uit de volgende drie fase;

  • Fase 1 12 maart, 09.00 uur
  • Fase 2 18 maart, 17.00 uur
  • Fase 3 25 maart, 17.00 uur tot 4 april, 17.00 uur

De precisie invulling van de SDE+ regeling is terug te vinden in een brief die op vrijdag 21 december 2018 is verzonden aan de Tweede Kamer. In deze brief zijn onder andere wijzigingen over technieken te lezen en een overzicht van de SDE+ categorieën. Ook toont het een overzicht van basis- en correctiebedragen.

 

Vrije categorie

Tijdens de voorjaarsronde van 2019 kunnen aanvragers er ook voor kiezen om een subsidie aan te vragen in de vrije categorie. Dit is een speciale categorie die ondernemers moet prikkelen om projecten voor een lagere subsidie aan te vragen dan het maximum. Hiermee is de kans op succes groter en kan er goedkoper in duurzame energie geïnvesteerd worden. Daarnaast kunnen initiatiefnemers de aanvraag nog verder toespitsen op hun businesscase.

 

Laatste jaar SDE+ regeling

In 2019 zullen er nog twee SDE+ rondes georganiseerd worden zoals we deze nu kennen. Vanaf 2020 zal de SDE+ regeling zoals eerder gemeld verder gaan onder de naam Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze nieuwe vorm van de regeling gaat niet alleen subsidies uitkeren voor projecten gericht op duurzame energieproductie, maar ook aan projecten op het gebied van CO2-reductie. Op deze manier moet er nog effectiever gewerkt kunnen worden aan het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave