Volgende stap: Netbeheerder Enexis wil dubbele netwerkkosten voor huishoudens met hoog verbruik

Netbeheerder Enexis wil dubbele netwerkkosten voor huishoudens met hoog verbruik

Nu de realisatie van terugleverkosten enigszins is ingedaald lijkt het tijd voor de volgende stap. Zo wil netbeheerder Enexis de netwerkkosten voor grootverbruikers verdubbelen. En met grootverbruikers bedoelt de netbeheerder niet grote bedrijfspanden of de industrie, maar gewoon huishoudens met veel zonnepanelen of bijvoorbeeld een warmtepomp.

 

”Het is eerlijker om mensen die kosten veroorzaken, meer te laten betalen.”

 

Netwerkkosten

Op dit moment zijn de netwerkkosten voor huishoudens in een specifieke regio gelijk. Gemiddeld gezien gaat dit om ruwweg €400 per jaar.

Volgens netbeheerder Enexis is deze opzet alleen niet eerlijk. Zo zouden huishoudens met bijvoorbeeld tientallen zonnepanelen, een laadpaal, of een warmtepomp veel meer van het energienet vragen. Om deze reden zouden deze huishoudens dan ook meer moeten bijdragen.

Enexis ziet momenteel als oplossing om huishoudens die veel van het net vragen dubbele netwerkkosten te laten betalen. Dit komt neer op niet €400 netbeheerkosten per jaar, maar €800.

 

Miljarden nodig voor onderhouden energienetwerk

In steeds meer regio’s is het energienet overbelast. We kunnen haast wel stellen dat het net op meer plekken overbelast is, dan niet overbelast.

Om deze overbelasting tegen te gaan worden er miljarden geïnvesteerd door netbeheerders zoals Enexis en Liander. Deze miljarden worden opgehaald door middel van de netwerkkosten, die ook op uw energierekening voorkomen.

De netwerkkosten stegen de afgelopen jaren al fors om het energienet operationeel te houden. Maar nu moet er volgens Enexis een nog groter offer gebracht worden, aanzienlijk hogere kosten voor veel gebruikers.

 

Verschillen steeds groter

Volgens een woordvoerder van de netbeheerder zijn de verschillen de afgelopen jaren simpelweg steeds groter geworden. Vroeger was het al een groot verschil of iemand een vaatwasser had of niet. Of een grote plasma-tv. Maar tegenwoordig zit het verschil hier niet meer in. Zo zijn de verschillen tussen huishoudens aanzienlijk gegroeid door de opkomst van zonnepanelen, laadpalen, en warmtepompen.

Zo betaalt iemand met een kleine flat en een minimaal verbruik nu net zo veel netwerkkosten als iemand met 2 elektrische auto’s, een warmtepomp, en 30 zonnepanelen. Tsja, als je het zo stelt, dan is het idee van Enexis wellicht weer wat minder gek.

 

Ook winnaars

In de nieuwe opzet van Enexis zijn er overigens ook winnaars. De netbeheerder wil namelijk de kosten voor grootverbruikers verdubbelen, maar die voor kleinverbruikers of normale gebruikers te halveren. Op deze manier worden de kosten die gemaakt worden voor het onderhouden van het energienetwerk eerlijker verdeelt.

 

Verhoging tarieven

Of de tarieven op korte termijn werkelijk verdubbeld gaan worden voor grootverbruikers moet nog maar blijken. Zo kan de netbeheerder niet zomaar op eigen touwtje de tarieven aanpassen.

Mocht Enexis dit plan echt willen doorvoeren dan zal het eerst moeten worden getoetst door de toezichthouder. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal uiteindelijk moeten bepalen of dit plan wel eerlijk is. Zij bepalen namelijk de maximale tarieven voor netbeheer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Volgende stap: Netbeheerder Enexis wil dubbele netwerkkosten voor huishoudens met hoog verbruik”

Inhoudsopgave