Shell en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM hebben aangegeven dat ze gezamenlijk energiebedrijf Eneco willen overnemen. In een open brief kondigen de twee bedrijven aan als consortium de mogelijkheid te onderzoeken om deel te nemen aan de aanstaande veiling van Eneco.
Gecontroleerde veiling
Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat Eneco verkocht zal worden door middel van een gecontroleerde veiling. Dit betekent dat het hoogste bod van de veiling enkel wint wanneer alle aandeelhouders instemmen met de nieuwe eigenaar. Hierbij heeft een groot deel van de aandeelhouders al aangegeven te kijken naar het feit of de groene koers voortgezet zal worden.
Waarde geschat op 2,5 tot 3 miljard euro
Op dit moment is Eneco, dat geschat wordt op een waarde van 2,5 tot 3 miljard euro, nog eigendom van 53 gemeenten. Rotterdam is de grootste aandeelhouder met ongeveer 33% van de aandelen, omgerekend goed voor ongeveer 1 miljard euro. Naast Rotterdam bezitten ook de gemeente Den Haag en Dordrecht een groot aantal aandelen.
Duurzame koers voortzetten
In de open brief geven Shell en PGGM aan de duurzame koers van Eneco voort te willen zetten. Zo zijn beide bedrijven onder de indruk van de bijdrage die Eneco levert aan de energietransitie in Nederland. Om deze reden willen beide bedrijven kennis, ambitie en slagkracht bundelen om zo voort te bouwen op de duurzame strategie van Eneco. Hierdoor moet het bedrijf een nog concurrerender aanbod aan duurzame producten kunnen aanbieden.
Mooie stap
Met de aankoop van Eneco zet Shell een mooie stap richting de overgang naar een duurzame toekomst. Volgens Follow This, een groep van ongeveer 45000 groene aandeelhouders van oliemaatschappijen zoals Shell, BP en ExxonMobil, is het wel belangrijk dat Shell sleutelfiguren van Eneco laat meedenken over de toekomst van de olie-industrie.
“Het is niet een heel verrassende stap van Shell. Bij olie en gas hebben ze controle over de hele keten, van bron tot verkoop aan de consument. Bij duurzame energie ligt dat anders. Met Eneco zou Shell aan de verkoopkant z’n positie in duurzaam verstevigen. En ook kunnen gebruiken voor expansie naar het buitenland.” aldus Quirijn Mulder, analist bij ING.
Overstap fossiel naar groen
Dat de overstap van fossiele naar groene energie belangrijk ziet Shell ook. Om deze reden richt het bedrijf zich steeds meer op de productie en distributie van duurzame stroom. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de omzet. Zo valt er steeds meer te verdienen binnen de duurzame energiesector. Op dit moment is Shell al één van de grootste handelaren in groene stroom in de Verenigde Staten.
Update: Shell biedt Eneco miljarden extra
Volgens de Telegraaf biedt Shell energiebedrijf Eneco miljarden extra om overnames te doen wanneer het ingaat op het bod van het olieconcern en PGGM. Met deze miljarden kan het energiebedrijf een oorlogskas opbouwen om vele overnames te doen. Door het investeren in nieuwe overname wil Shell de omzet van het energiebedrijf op termijn laten verdubbelen.
Naast een financiële inbreng wil Shell ook enkele van haar dochterbedrijven onderbrengen bij Eneco. Zo is het bedrijf onder andere eigenaar van New Motion. New Motion is een bedrijf dat zich bezig houdt met het bouwen van snel-laadpalen langs de snelweg. Ook het Shell enkele dochterbedrijven die zich bezig houden met onder andere wind- en zonneparken.
Uit de bronnen blijkt ook dat Eneco zal blijven opereren als een zelfstandig merk en dat het hoofdkantoor in Rotterdam zal blijven. Momenteel is Rotterdam een van de grootse aandeelhouders van Eneco wat het logisch maakt om deze belofte te doen.
Voor het einde van het jaar moet duidelijk worden welk bedrijf Eneco gaat overnemen. Met de verkoop van het energiebedrijf zal naar verwachting ongeveer 3 miljard euro gemoeid gaan. Dit bedrag zal verdeelt worden onder de 44 gemeenten die eigenaar zijn van de energieleverancier.