Europese elektriciteitsprijzen flink in de lift

De groothandelsprijzen voor elektriciteit zijn vorig jaar in de Centraal West-Europese (CWE) landen flink gestegen. Binnen een groot deel van de markt ging het om een stijging van 24 procent. In Nederland stegen de prijzen op de groothandelsmarkt zelfs nog sterker, met maar liefst 33 procent. Dat blijkt uit de Annual Market Update 2018 van TenneT. TenneT is dé transportsysteembeheerder voor elektriciteit in Nederland en Duitsland.

 

Hoge gasprijs sterk effect op Nederlandse stroomprijs

Binnen de Europese groothandelsmarkten stegen de elektriciteitsprijzen vanwege meerdere ontwikkelingen. Zo stegen de CO2-emmissierechten met 166%, de prijs voor steenkool met 5% en de gasprijs met 30%. Daarnaast hadden landen die veel elektriciteit opwekken door middel van waterkracht last van een droge zomer. Ook dit had een gering effect op de elektriciteitsprijzen.

Voor de Nederlandse elektriciteitsprijs had vooral de hoge gasprijs een groot effect. Dit komt omdat we in Nederland een relatief groot deel van onze elektriciteit opwekken door middel van gascentrales. Hierdoor was het effect van de stijgende gasprijs vooral merkbaar binnen de Nederlandse markt.

 

Nederlandse groothandelsprijzen

In de afgelopen jaren lagen de gemiddelde groothandelsprijzen in Nederland onder die van onder andere België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Wel waren de gemiddelde energieprijzen hoger dan in Duitsland. Ondanks de sterke stijging in Nederland waren er nog diverse landen waar de groothandelsprijzen nog sterker toenamen. Zo stegen de prijzen in Polen, Oostenrijk, Denemarken, Ierland en alle Baltische staten en Scandinavische landen nog sterker.

 

Meer import stroom en gas

In 2018 werd er binnen Nederland minder elektriciteit geproduceerd dan in het jaar ervoor. De totale opwekking daalde van 98,1 TWh naar 94,4 TWh. Om dit te compenseren is er meer stroom geïmporteerd. Een groot deel van deze stroom was afkomstig uit Duitsland. Een logische keuze aangezien de tarieven voor elektriciteit in Duitsland gemiddeld lager liggen. Daarnaast kan er sinds kort gebruik gemaakt worden van TenneT’s nieuwe grensoverschrijdende hoogspanningsverbinding (interconnector) tussen Doetinchem en Wesel.

 

Groei productiecapaciteit

Ondanks dat er in 2018 minder elektriciteit werd opgewekt groeide de operationele productiecapaciteit wel. Zo lag deze in 2017 op 30,4 GW en in 2018 op 31,0 GW. Van deze groei was zonne-energie goed voor 1,1 GW en windenergie op land voor 0,4 GW. Hiertegenover stond een daling van 0,9 GW aan fossiele energiecapaciteit door het sluiten van de gascentrale Moerdijk en het sluiten van een gasunit van de Eemscentrale.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *