Vermogen zonne-energie Randstad groeit met 25 procent


Zonne-energie zit nog steeds flink in de lift, ook in de Randstad! In de eerste 6 maanden van 2017 lag er 25% meer vermogen geïnstalleerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast komen er maandelijks 1000 nieuwe geregistreerde zonnedaken bij. Volgens netbeheerder Stedin maken zonnepanelen al tijden lang een flinke groei mee, maar nog nooit zo explosief. In totaal ligt er nu voor 295 Megawatt (MW) aan zonnepanelen in de Randstad. Met deze opbrengst kunnen 87.000 huishoudens voorzien worden van duurzame energie.

 

Utrecht koploper zonnestroom

Momenteel heeft de gemeente Utrecht het meeste geregistreerde vermogen zonne-energie. Hierbij gaat het om een totaal van 17,3 Megawatt. Hiermee is Utrecht de nieuwe koploper, een titel die Den Haag eerder claimde. Op dit moment staan Den Haag en Amersfoort op een gedeelde tweede plaats. Beide gemeente hebben een totaal vermogen van 11,8 Megawatt. De Top 5 wordt verder gevuld door Rotterdam en Goeree-Overflakkee. Laatstgenoemde produceert overigens wel gemiddeld het meeste vermogen per huishouden; gemiddeld 400 Wp er huishouden. In de Top 5 van Stedin is enkel gekeken naar gemeente in het Stedin-gebied.

 

Ook grote installaties in de lift

Niet alleen het vermogen op huizen en daken groeit. Er zijn ook steeds meer grote installaties die veel zonne-energie opwekken. Momenteel weet Stedin dat er ruim 78.000 huishoudens in Zuid-Holland en Utrecht zonnepanelen hebben. Daarnaast zijn er ook nog eens 450 grotere installaties die zonne-energie opwekken. Deze grotere installaties bestaan vaak uit honderden panelen die op loodsen of stallen liggen. Het vermogen van deze grotere installaties is nu in totaal 52 MW. En dit vermogen verdubbelt momenteel elk jaar. Op dit moment zijn de grote installaties goed voor 18% van het totaal geregistreerde vermogen aan zonne-energie in de Randstad. En dit zal op termijn enkel nog maar groeien.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.