Nuon opent opslagpunt stadswarmte Diemen


nuon-topdeal-goedkope-energieEnergieleverancier Nuon heeft vorige week een grootschalig opslagpunt voor stadswarmte geopend in Diemen. De druk houdende warmtebuffer in Diemen is een van de grootste opslagpunten ter wereld en zorgt ervoor dat Nuon haar centrales veel efficiënter kan inzetten. Vanaf nu hoeven de centrales van Nuon in Diemen niet meer continu te draaien om warmte aan klanten te kunnen leveren. Dankzij deze tussentijdse warmteopslag hoeven de twee centrales niet continu te draaien, en dat levert per jaar gemiddeld 1% CO2-reductie op. Dat komt neer op een besparing van bijna 14,000 ton CO2 per jaar.

Inhoud van 22.000 m3

De warmtebuffer is ruim 50 meter hoog, 26 meter breed en heeft een inhoud van 22.000 m3. In de warmtebuffer wordt heet water tot 125 graden Celsius onder druk opgeslagen, om te gebruiken voor de stadsverwarming. Deze stadswarmte is afkomstig van de Nuon warmtekrachtcentrales in Diemen en wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen in onder andere Diemen, Almere, IJburg en Amsterdam Zuidoost.

Flexibel

‘’Door heet water op te slaan in de warmtebuffer, zijn we beter in staat om het aanbod van restwarmte en de vraag van onze warmteklanten op elkaar af te stemmen’’, vertelt Alexander van Ofwegen. De directeur van Nuon Warmte is erg blij met de nieuwe aanwinst. ‘’Hierdoor kunnen centrales flexibel worden ingezet in combinatie met het wisselende aanbod van wind- en zonne-energie. Dat leidt tot een CO2-reductie en maakt de inzet van de centrales kostenefficiënter. Bovendien dragen wij met onze stadsverwarming bij aan de verduurzaming van de gemeenten waarin we actief zijn.’’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.