Nieuwe Cv-ketels moeten vanaf 2017 niet-Gronings gas kunnen verstoken


Nieuwe cv-ketels moeten vanaf 2017 niet-Gronings gas kunnen verstoken

Per begin 2017 mogen alleen nog cv-ketels en gasfornuizen verkocht worden die zowel laagcalorisch als hoogcalorisch gas aankunnen. Dat schrijft minister Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen omtrent zijn laatste gasbesluit.

Minister Henk Kamp spreekt over “een complexe en dure operatie” waarvan de totale kosten volgens onderzoek oplopen tot meer dan 9 miljard euro. In het jaar 2015 hadden Nederlandse huishoudens samen meer dan 14 miljoen gas verbruikende toestellen in gebruik.

Omschakeling van laag- naar hoogcalorisch gasnetwerk

De minister doet dit met het oog op een eventuele omschakeling van een laagcalorisch, naar hoogcalorisch gasnetwerk. Hij moet het gebruik van Gronings gas terugdringen omdat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt. Het gebruik van laag- en hoogcalorisch gas in hetzelfde netwerk is niet mogelijk. Wel kan het laagcalorisch gasnet per regio omgezet worden voor distributie van hoogcalorisch gas.

In andere Europese landen zoals Duitsland, België en Frankrijk worden al veel gas verbruikende toestellen verkocht die geschikt zijn voor beide soorten gas. In Nederland is dit niet het geval. Alle cv-ketels en gasfornuizen in Nederlandse huishoudens zijn enkel ontworpen voor het verstoken van Gronings, en dus laagcalorisch gas. De apparaten zijn ongeschikt voor hoogcalorisch gas dat geïmporteerd wordt uit andere landen.

Nieuw infrastructuur gasnetwerk

De Raad van State moet nog wel een advies uitbrengen omtrent het idee van minister Kamp. Meerdere grote gastoestellenfabrikanten hebben minister Kamp al laten weten dat de extra kosten voor nieuwe gastoestellen voor de nieuwe eis “verwaarloosbaar” zijn. Mocht worden besloten dat in ons land alleen nog hoogcalorisch gas kan worden verbruikt, moet er wel bij elke gasgebruiker een installateur aan huis komen. De ombouw vereist namelijk enkele aanpassingen aan de infrastructuur, zoals gasleidingen.

Uiteindelijke overstap onzeker

Of er echt een overstap naar een hoogcalorisch gasnetwerk wordt gemaakt is nog niet zeker, dat schrijft minister Kamp in zijn brief aan de Tweede Kamer. Verwacht wordt dat de nationale vraag naar aardgas daalt. De overgebleven vraag kan ook worden voorzien door hoogcalorisch gas met stikstof te vermengen tot een wel bruikbaar laagcalorisch gas. Op dit moment gebeurd dit al en in Zuidbroek wordt zelfs een nieuwe vermengfabriek gebouwd voor ongeveer 500 miljoen miljard euro. Vanaf het jaar 2020 kan dan meer gas uit het buitenland geïmporteerd worden en geschikt gemaakt worden voor gebruik door Nederlandse huishoudens.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 gedachten over “Nieuwe Cv-ketels moeten vanaf 2017 niet-Gronings gas kunnen verstoken