Nederland verbruikt minste hoeveelheid energie in 20 jaar


Het nationale energieverbruik lag in het jaar 2015 op het laagste punt in de afgelopen 20 jaar. In totaal verbruikte men (huishoudens en de industrie) 2.992 petajoule energie. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week bekend.

Energieverbruik in Nederland

Energieverbruik in Nederland Bron: CBS

Laagste punt in 20 jaar

Dat we nog geen drieduizend petajoule energie verbruiken is een flinke daling in vergelijking tot andere jaren. In vergelijking, in het jaar 2010 verbruikte we gezamenlijk nog 3.490 petajoule. De belangrijkste reden voor de daling is een flinke dip in het verbruik van energie in de petrochemische industrie in Nederland. Binnen deze industrie werden enkele grote fabrieken verbouwd waardoor er meer geproduceerd werd.

Meer steenkool

In 2015 is er vooral opvallend meer steenkool verstookt dan in voorgaande jaren. Daarnaast vormen aardgas en olie (producten) nog ruim 75 procent van alle energie die we verbruiken. De overige hoeveelheid energie komt uit onder andere kernenergie, afval en hernieuwbare bronnen.

Energiedragers

Energiedragers Bron: CBS


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.