Kabinet van start met campagne Energiebesparendoejenu


Sinds deze week is de nieuwe campagne Energiebesparendoejenu van start gegaan. Met de campagne wil het kabinet beschikbare subsidie voor woningisolatie een duurzame warm water systemen onder de aandacht brengen. De nieuwe campagne is onder andere gericht op woningbouwcorporaties, huiseigenaren en VvE’s.

 

Duurzamer maken van woningen

Naast het promoten van de subsidiemogelijkheden wil het kabinet tevens inzetten op de bouw van energiezuinige woningen. Ook wel het jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen ombouwen tot aardgasvrije woningen. Deze maatregelen moeten bijdrage aan het verminderen van de huidige CO2 uitstoot.

 

“Met gemeenten en woningcorporaties werk ik samen aan energiezuinige gebouwen. Ook steeds meer woningeigenaren zijn zelf bezig met energiebesparing. Energiebesparing levert altijd iets positiefs op. Of je het nu voor portemonnee, een behaaglijk huis, de toekomst van je kinderen of het milieu doet.” aldus Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

 

Nederland van het aardgas af

Op termijn zal Nederland helemaal van het aardgas af moeten. Op dit moment telt Nederland ongeveer 9 miljoen gebouwen, waarvan 8 miljoen woningen zijn. Deze woningen zijn goed voor 16% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Door deze woningen aardgasvrij te maken en te gaan koken en verwarmen met alternatieve kan deze uitstoot flink verlaagt worden. Naast woningen zullen ook de overige 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten.

 

Veel Nederlanders bewust van toekomst aardgas

Uit onderzoek van Kantar Public, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, blijkt da 90 procent van de huishoudens wel eens heeft vernomen dat we van het aardgas af gaan. Ruim 25% van de ondervraagde verwacht zelfs dat we in het komende decennium (2021-2030) al helemaal geen gas meer gebruiken. Iets waar nog een hoop veranderingen voor nodig zijn.

 

“Steeds meer mensen vervangen hun CV-ketel op gas door een duurzaam alternatief, zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Een verstandige investering, zeker als je oude CV-ketel aan vervanging toe is, want we gaan in Nederland van het aardgas af. Dankzij subsidie is het nu extra aantrekkelijk geworden de overstap te maken en zelf bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.” aldus Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

 

100 miljoen euro subsidie beschikbaar

Ongeveer 14 procent van de Nederlandse huishoudens verwachten over tien jaar het huis te verwarmen door middel van een warmtepomp. Daarnaast hebben al een half miljoen woningen te overstap gemaakt naar een alternatieve warmtebron. Om de overstap nog verder te stimuleren trekt het kabinet 100 miljoen euro uit. Dit geld zal beschikbaar gemaakt worden voor het aanschaffen en installeren van onder andere warmtepompen, pellet kachels, biomassaketels en zonneboilers. Door gebruik te maken van deze subsidie kunnen huishoudens tot wel €1800,- besparen op een hybride warmtepomp. Hierdoor wordt de overstap niet alleen duurzaam, maar nog voordelig ook!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.