Energienetwerk Spanje en Frankrijk verbonden door onderzeese kabel


De energienetwerken van Spanje en Frankrijk zullen worden verbonden door middel van een 280 kilometer lange kabel onder de zee. Door deze onderzeese elektriciteitskabel zal het mogelijk worden om per 2025 duurzame energie tussen de twee landen, en de verdere EU-staten, uit te wisselen.

 

Minder afhankelijk van Rusland

De nieuwe verbinding tussen de twee landen zal lopen van het Baskische plaatsje Gatika naar het Franse dorp Cubnezais. Hiermee komt de kabel dwars door de Golf van Biskaje te liggen. Door het aanleggen van de nieuwe kabel kan Spanje meer EU-landen voorzien van duurzaam opgewekte energie. Dit moet er voor gaan zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van gas uit Rusland.

 

Beter distributie tussen EU-staten

De nieuwe kabel tussen Spanje en Frankrijk is onderdeel van een groter Europees plan. Een plan dat vanuit Brussel wordt geregisseerd. Het huidige plan heeft tot doel om de distributie van duurzame energie tussen lidstaten te verbeteren. De nieuwe verbinding tussen Spanje en Frankrijk is een van de grotere plannen in dit geheel. Met een totaal prijskaartje van 578 miljoen euro neemt het een grote hap uit het totale budget van 900 miljoen euro.

 

Vertraging door andere belangen

Ondanks dat het plan al lang aanwezig was komt het nu pas tot uitvoering. Dit komt vooral omdat de Fransen het lang hebben proberen tegen te houden. Dit komt vooral omdat de Fransen bang zijn dat de verkoop van hun kernenergie in het gevaar komt. Of deze angst terecht is moet nog blijken. Per slot van rekening komt wordt de meeste Spaanse energie ook nog opgewekt door middel van kerncentrales (23%). Duurzame bronnen groeien overigens wel snel, windenergie is goed voor 19% en waterkrachtcentrales voor 15%.

 

Connecting Europe

Het project ”Connecting Europe” zal in de komende jaar 17 projecten realiseren om het Europese energienetwerk te verbeteren. Hierdoor wordt in 6 jaar tijd ruim 5 miljard euro gespendeerd. Naast dit Spaans Franse project zal er ook geld gaan naar een project tussen Sachsen-Anhalt en Beieren (Duitsland). Hier zal een lang elektriciteitskabel (bijna 600 kilometer) onder de grond worden gelegd. Andere projecten vinden onder andere plaats tussen Italië en Malta en op Cyprus.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.