Energieleverancier EON boekt recordverlies


Energieleverancier EON boekt recordverlies

Nog nooit maakte het energiebedrijf zo veel verlies; het bedrijf dook vorig jaar 7,7 miljard euro in de rode cijfers. Waarom? Het enorme energiebedrijf uit Duitsland moet in totaal miljarden euro’s afschrijven op de waarde van de kolen- en gascentrales omdat ze niet meer rendabel zijn.

Historisch lage stroomprijs

Aangezien de stroomprijs op dit moment extreem laag ligt en er een flink groei zit in schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie leveren de bestaande elektriciteitscentrales van energieleverancier EON bijna niets meer op. Daarnaast staat ook de marge op gas onder druk aangezien de Russische tak van EON last heeft van een zeer zwakke roebel.

"Onze cijfers weerspiegelen de ingrijpende structurele transformatie waar onze industrie in zit. En daar blijven we ook het komend jaar in zitten," zegt topman Johannes Teyssen in een toelichting op de jaarcijfers. De weg vooruit is moeizamer en langer dan wij hadden ingeschat, zo legt hij uit.

Opsplitsing energiebedrijf

Aan het einde van het jaar 2014 melde het energiebedrijf als eerste energiereus dat het roer helemaal om ging. Het energiebedrijf zou namelijk worden opgesplitst in een duurzaam, en een niet-duurzaam bedrijf. Het duurzame deel van het bedrijf staat vandaag de dag op zichzelf en kan zo ook duurzame investeerders aantrekken. Het belang in het niet-duurzame onderdeel zal geleidelijk aan worden afgebouwd.

Energiebedrijf EON heeft in totaal ruim 60.000 mensen in dienst en opereert in meer dan 25 landen. In Nederland is het energiebedrijf sinds het jaar 2000 actief toen het bedrijf het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) overnam. Op dit moment is EON een van de grootste leveranciers van energie aan het Nederlandse bedrijfsleven.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.