Eerste windmolens geplaatst in windpark Gemini


Eerste windmolens geplaatst in windpark Gemini

In de komende dagen worden de eerste windmolens geplaatst in het windpark Gemini. Dit nieuwe windpark op zee ligt 85 kilometer boven de kust van Groningen. Het windpark zal vanaf land niet te zien zijn, maar het wordt wel een van de grootste zeeparken ter wereld.

Windpark Gemini

Het windpark zal met een totaal van 150 windmolens één van de grootste windparken ter wereld worden. De windmolens zullen in totaal energie leveren voor ongeveer 1,5 miljoen mensen. De totale kosten voor het windpark worden geschat op 2,8 miljard euro. De funderingen werden in 2015 al geplaatst vanuit de Eemshaven. Deze klus was een stuk sneller gedaan dan vooraf werd geplanned, namelijk binnen drieënhalve maand.

Mijlpaal voor het project

Het plaatsen van de eerst windmolens is een belangrijke mijlpijl volgens projectmanager Geert van Ek van Gemini. De meeste onderdelen van de windmolens worden in Denemarken gemaakt. Waarna ze vanaf de stad Esbjerg in tien uur naar de plaats van bestemming gebracht worden. Dit gebeurd door middel van 2 speciale schepen, die samen in totaal 14 windmolens kunnen vervoeren.

Wanneer alles via planning verloopt zal het windmolenpark nog dit jaar in gebruik genomen worden.
De duurzaam opgewekte stroom vindt dan via een landstation in de Eemshaven een weg naar ruwweg 785.000 huishoudens.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.