Belgen willen klimaatdoelstellingen verlagen


De Belgische minister voor Energie Marie-Christine Marghem (MR) maakte vanochtend bekend dat ze de klimaatdoelstellingen van België wil verlagen. Een uitspraak die direct op veel weerstand stuitte. Zo floot ook Premier Charles Michel de minister terug. “Dit is niet de positie van de regering”, zegt hij.

 

Doelstellingen versoepelen

De Belgische minister voor Energie liet vanochtend in Het Nieuwsblad weten dat ze de klimaatambities wil verlagen. Om dit te bereiken zou de minister met Europa willen onderhandelen. De belangrijkste reden om dit te doen is volgens de minister dat de doelstellingen onhaalbaar zijn. Zo zou het niet mogelijk zijn om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te verlagen.

 

“Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen” volgens Premier Charles Michel (MR).

 

Milieuorganisaties

Niet alleen de Premier had direct kritiek op de plannen van Marie-Christine. Ook diverse milieuorganisaties wijzen de Belgische regering op haar verantwoordelijkheid. “De zet van onze minister en de regering is de schaamte voorbij”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace tegen VRT Nieuws. “Het is cynisch om te zien dat er vorige week kritiek kwam op de Amerikaanse president Donald Trump omdat hij uit het Klimaatakkoord van Parijs stapt, maar dat we nu zélf aan de onderhandelingstafel willen gaan om onze ambitie van de Europese doelstellingen naar beneden te halen.”

 

“Dit is een fout signaal op het moment dat het Klimaatakkoord al zo onder druk staat. China en India zeggen dat ze net meer gaan doen en wij komen met deze boodschap. Als België minder moet doen, zal een ander land bovendien meer moeten doen. Dit is bijna onaanvaardbaar.” beleidscoördinator Mathias Bienstman aan VRT Nieuws.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.