Energiebedrijven Nederland

Een energiebedrijf is een nutsbedrijf dat gas en/of elektriciteit levert. Nederland kent veel energiebedrijven. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in het jaar 2004 mag elke inwoner van Nederland zijn eigen energieleverancier kiezen, hierdoor is de concurrentie binnen de energiemarkt flink toegenomen. Er is tegenwoordig een enorme lijst vergunninghouders die stroom en gas mogen leveren binnen Nederland, deze vergunningen worden uitgegeven door de ACM. Elke jaar worden er tientallen nieuwe vergunningen uitgegeven en enkele nieuwe energiebedrijven opgestart. In 2014 werden bijvoorbeeld Zelfstroom en Energieflex opgericht. En in 2016 lanceerde de HVC het merk KringloopEnergie. Daarnaast zien we sinds enkele jaren ook steeds meer duurzame energiebedrijven die goede zaken doen. Zo groeien energiebedrijven als Qurrent, Pure Energie en Greenchoice behoorlijk snel.

 

Feiten over energiebedrijven in Nederland

  • Er zijn momenteel meer dan 50 verschillende vergunningen uitgegeven door de ACM.
  • Jaarlijkse worden er van meerdere energiebedrijven de vergunning ingetrokken.
  • De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de redelijkheid van energietarieven en de voorwaarden.
  • Jaarlijks stappen er steeds meer mensen over naar een ander energiebedrijf. Waardoor de concurrentie op een hoog niveau blijft!

 

Energiebedrijven vergelijken

Via onze website kunt u informatie vinden over meer dan 15 van de bekendste energiebedrijven. Daarnaast kunt u met onze vergelijkingstool eenvoudig energietarieven vergelijken. Op deze manier ziet u direct welk energiepakket het beste bij uw verbruik past. Voer hieronder uw verbruiksgegevens in en check direct welk energiebedrijf voor u het goedkoopste is!

 

 

Overzicht grootste Nederlandse energiebedrijven

In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de grootste Nederlandse energiebedrijven. Momenteel is RWE de grootste speler op de Nederlandse energiemarkt. Het bedient met Essent en Energiedirect.nl momenteel 3,1 miljoen klanten. Na RWE is Eneco Holding N.V. de belangrijkste speler met de merken Oxxio en Eneco. Hiermee levert het energie aan 2,1 miljoen klanten. De laatste energiereus op de Nederlandse energiemarkt is Nuon. Het bedrijf levert stroom, gas, warmte en andere energieproducten aan 2 miljoen Nederlanders.

MoederbedrijfEnergieleverancierKlanten
RWEEssent3.100.000
RWEEnergiedirect3.100.000
VattenfallNuon2.000.000
Eneco Holding N.V.Oxxio2.100.000
Eneco Holding N.V.Eneco2.100.000
NLE EnergieNLE375.000
Energie Concurrent B.V.Greenchoice375.000
NUTS Services B.V.Budget Energie250.000
NUTS Services B.V.Atoomstroom250.000
E.ONE.ON170.000
ENGIEENGIE150.000
ENGIEUnitedConsumers150.000

 
Naast de energiereuzen Eneco, Essent en Nuon zijn er op dit moment ook enkele middelgrote energiebedrijven acties. Hieronder vallen onder andere de NLE, Greenchoice, EON, Budget Energie en Atoomstroom. De moederbedrijven achter deze middelgrote energiebedrijven beheren ergens tussen de 170.000 en 375.000 klanten in Nederland.

 

Zelfstandige energiebedrijven

Naast de energiereuzen en middelgrote energiebedrijven zijn er in Nederland ook tientallen kleinere zelfstandige energieleveranciers actief. De bekendste uit deze groep zijn Qurrent, Pure Energie, Delta, Sepa Green, Energieflex, Huismerk Energie en Vandebron. Naast deze bekendere energiebedrijven zijn er nog veel kleinere lokale of minder bekendere energiebedrijven. Hieronder vallen onder andere Anode, DVEP, Main, Robin Energie, Kas Energie en Wind Unie.

 

Introductie bekendste Nederlandse energiebedrijven

Meer weten over alle bedrijven in de Nederlandse energiemarkt? Lees hieronder meer over de bekendste bedrijven in de markt. Meer weten? Klik dan door naar het bedrijfsprofiel.

 

Budget Energie

Budget EnergieEnergieleverancier Budget Energie doet al weer een tijdje mee in energiemarkt, en met succes. Het energiebedrijf werd opgericht in het jaar 2011 en momenteel levert het bedrijf energie aan ruim 250.000 Nederlandse huishoudens. Wat Budget Energie anders maakt? Het houdt het graag simpel en eenvoudig! Wanneer u nu kiest voor Budget Energie dan ontvangt u duurzame energie, persoonlijke service en blijvende scherpe tarieven voor stroom en gas.

 

DealDirect

energiebedrijf-dealdirect-energieDealDirect is opgericht in het jaar 2009. Op de website van DealDirect kunt u exclusieve energie acties vinden met een beperkte tijdsduur! Over het algemeen werkt energiebedrijf DealDirect samen met Essent en Energiedirect.nl!

 

De Groene Stroomfabriek

De Groene StroomfabriekDe Groene Stroomfabriek is een zakelijke energieleverancier die stroom en gas levert aan het MKB, ZZP’ers en Grootzakelijke klanten. Het Nederlandse energiebedrijf is nog relatief jong, maar heeft grote ambities. Zo wil het energiebedrijf energie terug brengen naar een transparante en simpele zaak.

 

ENGIE

energiebedrijf-nederland-electrabelElectrabel is een dochteronderneming van het grote GDF SUEZ Energie Nederland. Electrabel vind de zorg voor ons milieu en onze toekomst belangrijk. Daarom is duurzame energie bij Electrabel niet duurder dan reguliere grijze energie.

 

Eneco

energiebedrijf-EnecoAl meer dan 100 jaar zorgt energieleverancier Eneco voor een betrouwbare energielevering bij al hun particuliere en zakelijke klanten! Duurzame energie die geleverd wordt om te werken, wonen en leven. Deze zekerheid wil Eneco de komende generaties ook bieden, en dit doen zij door hun duurzame windenergie. Er wordt binnen de missie duidelijk gekozen voor een duurzamer en milieuvriendelijkere aanpak.

 

Energiedirect.nl

goedkope-energie-en-gas-energie-direct-nlEnergiedirect.nl is geen echt energiebedrijf, via de website kunt u namelijk eenvoudig energiecontracten van veel Nederlandse energieleveranciers vergelijken. Energiedirect biedt u als consument zeer lage prijzen en grip op uw maandelijkse kosten voor energie. Via Energiedirect vindt u altijd het beste aanbod aan energiecontracten!

 

EON Benelux

energiebedrijven-eon-beneluxKiest u voor EON Benelux dan kiest u voor scherpe tarieven en betrouwbare levering en service. Wat EON Benelux anders maakt dan alle andere energiemaatschappijen? EON is dé betrouwbare leverancier van energie en gas met blijvend scherpe tarieven. Wilt u ook profiteren van het voordeel van het grootste energiebedrijf van Europa?

 

Essent

energiebedrijven-essent-energieEssent is een van de grootste energieleveranciers van Nederland en levert gas, energie, warmte en andere energiediensten aan zowel consumenten als bedrijven. Het grootste deel van de geleverde energie produceren zij zelf. Energiebedrijf Essent is onderdeel van het Duitse RWE. RWE is actief op het gebied van de opwekking, verkoop, transport en levering van elektriciteit en gas.

 

Greenchoice

GreenchoiceSamen Nederland groener maken, dat is het motto van de groene energieleverancier Greenchoice! Groen is goed, en echte groene energie zeker! Duurzame energie die is opgewekt door middel van de zon, wind, waterkracht of biomassa. Greenchoice werkt aan 100% groene energie uit Nederland! Kies net als bijna 400.000 andere Nederladers voor écht groene energie!

 

HVC KringloopEnergie

HVC KringloopEnergieSinds begin maart 2016 is HVC gestart met de verkoop van KringloopEnergie. HVC is het grootste niet-commerciële afval-, grondstoffen- en energiebedrijf in Nederland. Door middel van HVC KringloopEnergie is het nu voor iedereen mogelijk om te profiteren van duurzame energie uit biomassa, afval, wind en zon. KringloopEnergie levert energie die afkomstig is uit consumenten hun eigen grijze bak, aangevuld met duurzame energie uit overige hernieuwbare bronnen.

 

De Nederlandse Energie Maatschappij

nederlandse-energie-maatschappij-goedkope-energie-gasDe Nederlandse Energie Maatschappij bestaat sinds 2005 en is de grootste Nederlandse onafhankelijke energieaanbieder! Dit doen zij onder het motto; hoe hoger de concurrentie, hoe lager de energieprijzen. De Nederlandse Energie Maatschappij levert goedkope energiecontracten met eerlijke en transparante voorwaarden.

 

Nuon

nuon-energiebedrijvenEnergiebedrijf NUON is een van de grootste energieleveranciers van Nederland, het levert aan ongeveer 2,2 miljoen particulieren, organisaties en bedrijven in Nederland. Binnen de visie wordt er vooral gekeken naar een lange termijn groei voor hun klanten, aandeelhouders, het milieu en de maatschappij als totaal. Ook energiebedrijf Nuon is onderdeel van Vattenfall.

 

Oxxio

energiebedrijf-oxxio-nederlandEnergiebedrijf Oxxio biedt haar klanten eenvoudige en innovatieve manieren om grip te krijgen op hun jaarlijkse energieverbruik. Op deze manier onderscheid Oxxio zich van de andere energieleveranciers in Nederland. De trouwe adviseur van dit energiebedrijf staat hierbij al sinds april 2005 centraal, hij geeft tips aan klanten om energie te besparen!

 

Pure Energie

Pure EnergiePure Energie is al 4 jaar op rij verkozen tot de groenste energieleverancier van Nederland door onder andere de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu! Hiermee is het de enige energieleverancier die dit heeft gepresteerd. Hoe het dit voor elkaar krijgt? Pure Energie levert enkel duurzame zonne- en windenergie van eigen windmolens en zonnepanelen. Hierbij komt alle energie uit ons eigen land. Dit doen zij al jaren onder de naam Raedthuys, en nu dus ook als onafhankelijke energieleverancier.

 

Sepa Green (Zakelijk)

Sepa GreenHebt u als ondernemer de focus op duurzaam ondernemen? Dan is Sepa Green Zakelijk een zeer geschikte energieleverancier voor uw bedrijf. Sepa Green is een duurzame energieleverancier die zich richt op het MKB en de Grootzakelijke energiemarkt. Wanneer u kiest voor Sepa Green Zakelijk, dan kiest u voor minimaal 20 procent, en maximaal 100 procent duurzame energie uit Nederland.

 

UnitedConsumers

united-consumers-korting-energie-verzekering-tanken-gsmProfiteer van een hoge korting op uw vaste lasten met UnitedConsumers! Vaste lasten zoals energie, verzekeringen, tanken en uw telefoon hebben vaste prijzen. Tenzij ze groot worden via UnitedConsumers! Doe nu mee met UnitedConsumers want samen sta je sterker! Profiteer van lagere vaste lasten en bespaar jaarlijks honderden euro’s!

 

Zelfstroom

zelfstroom-zonnepanelen-energieleverancierZelfstroom helpt particuliere met het zelf opwekken van stroom door gebruik van zonnepanelen! Zelfstroom toont hiermee aan dat duurzaam en zelfvoorzienend wonen heel eenvoudig is, goedkoop is, en ook flexibel kan zijn. Met energiebedrijf Zelfstroom bespaart u tot wel 65% op uw energierekening.

 

Duurzaamheid energiebedrijven

In Nederland zijn er momenteel maar een handje vol energieleveranciers die echt duurzame energie leveren. Momenteel rekenen WISE en Greenpeace Qurrent, Pure Energie, Vandebron en Greenchoice tot de duurzaamste energieleveranciers. Deze energieleverancier leveren enkel duurzame energie uit onder andere wind, zon en biomassa.

Koplopers

Middenmoot

Hekkensluiters

Pure EnergieENGIEVattenfall
WindunieEONAtoomstroom
Huismerk EnergieEnergiedirect.nlEssent
QurrentBudget Energie
GreenchoiceAnode Energie
HVC EnergieOxxio
EnecoMain Energie
Kas EnergieRobin Energie
Innova

 

Naast deze duurzame energieleveranciers zijn er ook diverse middenmoters en hekkensluiters. Hieronder vallen voornamelijk energiebedrijven die sjoemelstroom leveren. Hierbij wordt grijze energie verduurzaamd door bijvoorbeeld het inkopen van groene certificaten van oorsprong van waterkrachtcentrales in Scandinavië. Hierbij wordt dus eigenlijk niks gedaan om Nederland zelf te verduurzamen. De grijze energie wordt namelijk simpelweg gemaskeerd met certificaten uit het buitenland. Wilt u meewerken aan een duurzame toekomst? Dan kunt u het beste wegblijven bij energiebedrijven als Nuon, Atoomstroom en Essent.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave