Tarieven stroom en gas stijgen, nog hogere energierekening in 2019

Naast stijgende energiebelastingen, hogere transportkosten en een lagere belastingkorting lijken de tarieven voor stroom en gas volgend jaar ook nog eens te gaan stijgen. Hierdoor is een gemiddeld huishouden maandelijks nog eens €10,- tot €15,- duurder uit. Volgens Eneco, één van de drie Nederlandse energiereuzen, komt dit onder andere door hogere inkoopprijzen door een groeiende economie en stijgende CO2-emissierechten. Energiereuzen Nuon en Essent willen nog geen uitspraken doen over de ontwikkeling van de energietarieven, maar ook hier wordt een prijsstijging verwacht.

 

Sterke stijging energierekening 2019

In 2018 steeg de energierekening gemiddeld al met ongeveer €180,00, en in 2019 komt hier nog eens een schepje bovenop. Zo stijgt de belasting over gas sterk (3 eurocent per m3) en zullen we meer kwijt zijn aan de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarnaast daalt de jaarlijkse belastingkorting over energie en zullen de transportkosten stijgen. Deze factoren zullen zorgen voor een energierekening die ongeveer €130,00 tot €150,00 hoger uitvalt.

Naast de eerder genoemde stijging zullen de tarieven voor stroom en gas ook nog een stijgen. Vanwege hogere emissierechten en stijgende inkoopprijzen zullen huishoudens nog eens €10,- tot €15,- meer gaan betalen per maand. Hierdoor stijgt de energierekening met nog eens €120,00 tot €180,00. Hierdoor moeten huishoudens rekening houden met een totale stijging van tussen de €250,00 en €320,00. Dit komt neer op een maandelijks stijging van ruim €25,00 in veel gevallen.

 

Groeiende economie en kerncentrales België

Dat de tarieven voor stroom en gas oplopen komt voornamelijk door de groeiende economie. Vooral bedrijven verbruiken steeds meer energie aangezien die meer produceren. Dit drijft de prijzen voor stroom en gas op. Hiernaast kampt België momenteel met een stroomtekort door werkzaamheden aan nationale kerncentrales. Hierdoor kopen zij stroom op in Nederland waardoor de prijzen nog verder stijgen.

 

Warme winter kan redding brengen

Aangezien de gasrekening vooral in de winter oploopt kan een warme winter redding brengen. Zo zegt een woordvoerder van Nuon dat ongeveer de helft van de energierekening in december, januari en februari wordt opgebouwd. Zijn dit erg koude maanden door bijvoorbeeld een koudefront uit Rusland? Dan knalt de energierekening omhoog. Blijft de winter redelijk mild? Dan zal de energierekening minder hoog uitvallen. Uit onderzoek van Milieu Centraal bleek in 2017 nog dat de energierekening 14% hoger uitviel door de lage temperaturen.

 

Energietarieven vergelijken

Energie van alle bekende energieleveranciers vergelijken doet u door middel van onze energievergelijker. Voer nu uw energieverbruik in en check direct wat u bij de goedkoopste energieleveranciers gaat betalen. U kunt de selectie eventueel nog aanpassen met diverse filters om het helemaal naar uw smaak te maken.
 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave