De meeste huishoudens in Nederland maken gebruik van de fossiele brandstof gas en stroom. Aangezien de gasprijzen de pan uit rijzen, zijn er steeds meer Nederlanders die op zoek gaan naar duurzame alternatieven voor gas en stroom. In dit artikel vindt u een overzicht van welke duurzame alternatieven er zijn, wat de kosten zijn en wat de voor- en nadelen zijn voor deze duurzame alternatieven.
Duurzame en milieuvriendelijke alternatieven voor bij u thuis:
- Een warmtepomp.
- Zonnepanelen.
- Isoleren van de woning.
Een warmtepomp
Een warmtepomp is een goed alternatief voor gas. Dit is een heel efficiënt apparaat dat energie trekt uit de buitenlucht en deze omzet in warme of koele lucht. U leest het goed, een warmtepomp zet zowel lucht om in warme lucht als in koele lucht. Een warmtepomp is dus het hele jaar nuttig. Via de website van Vattenfall kunt u kiezen voor een aantal verschillende warmtepompen. Bezoek de website van Vattenfall om het aanbod te bekijken.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De meest voorkomende warmtepomp is een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met uw cv-ketel. Naast de hybride warmtepomp kunt u ook kiezen voor ene volledig elektrische warmtepomp of een ventilatiewarmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming in uw huis maar ook voor warm water in uw badkamer en keuken. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. Tenslotte de meest voorkomende warmtepomp, de hybride warmtepomp, hierover meer informatie in onderstaande tekst.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp kan warmte winnen uit de omgeving van uw woning. Deze warmte kan gewonnen worden uit aarde, water of, wat meestal zo is, uit lucht. De warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als hoe uw koelkast werkt. Een koelkast verzamelt warme lucht uit de omgeving en blaast deze uit om het apparaat te koelen. Een warmtepomp doet precies hetzelfde alleen dan blaast deze de warme lucht de woning in. Hierdoor is een warmtepomp een duurzaam en goedkoper alternatief van uw cv-ketel. De warmtepomp haalt namelijk ‘gratis’ warmte uit uw omgeving. Hierdoor ligt het verbruik van een warmtepomp tot wel vijf keer lager dan bij een cv-ketel.
Hybride warmtepomp
Er bestaan ook hybride warmtepompen. Eigenlijk is de warmtepomp dan niet hybride maar zo worden ze wel genoemd. Eigenlijk is dan het verwarmingssysteem hybride want deze werkt namelijk samen met een ander apparaat om uw woning te verwarmen. In zo’n hybride situatie, wordt vaak de warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel of een hr-ketel. De warmtepomp is hierbij leidend bij het geven van warmte in uw woning maar mocht er een te kort zijn, dan springt uw cv-ketel bij om te voldoen aan de totale vraag.
Kunt u subsidie krijgen bij aankoop van een warmtepomp
U komt in aanmerking voor subsidie bij de aankoop van een warmtepomp maar de hoogte ervan hangt af van het type warmtepomp dat u aanschaft en het vermogen ervan. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat het bedrag aan subsidie dat u ontvangt, tussen de €500 en €8.000 ligt. Wilt u in aanmerking komen voor subsidie bij de aankoop van uw warmtepomp? Let dan op dat u de warmtepomplaat plaatsen door een deskundig installateur. Een deskundig installateur van een warmtepomp kan u ook meer vertellen over hoe u de aanvraag start voor het krijgen van subsidie.
Zonnepanelen
Als u in uw stad rondloopt en u let op de daken van de huizen dan zal het u ongetwijfeld opvallen dat er heel veel inwoners van u stad zonnepanelen hebben laten plaatsen op hun daken. Zonnepanelen waren al populair aan het worden maar sinds de explosieve stijging van de gas- en stroomprijs, is er meer vraag naar zonnepanelen dan ooit. Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en winstgevend, twee hele goede redenen om deze aan te gaan schaffen, vindt u ook niet?
Voordelen van zonnepanelen
Zowel voor u als voor het klimaat zijn er goede redenen om zonnepanelen aan te schaffen. Redenen om zonnepanelen aan te schaffen:
- Met zonnepanelen kunt u honderden euro’s besparen op uw energierekening.
- Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat.
- Door het hebben van zonnepanelen bent u minder afhankelijk van een energieleverancier.
Zonnepanelen is een eenmalige investering dat u op termijn honderden euro’s kunt besparen. U betaald eenmalig een bedrag (een aantal duizend euro). Vaak kunt u de btw terugvragen bij de belastingdienst, dit scheelt vaak een paar honderd euro. Door het gebruik van de zonnepanelen bespaard u elk jaar op de energierekening. Gemiddeld heeft u na 7 jaar de zonnepanelen terugverdiend. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is zo’n 25 jaar dus dan heeft u nog heel wat jaren waarin u gratis stroom opwekt en dus op de energierekening bespaard.
Een ander groot voordeel van zonnepanelen is dat het goed is voor het klimaat, het is immers een duurzaam alternatief voor stroom. Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat omdat er geen broeikasgassen vrijkomen bij het opwekken van de zonnestroom. Bij het maken van zonnepanelen is echter wel energie nodig en dit is vaak energie uit fossiele brandstoffen. Het is echter wel dat als u al 2 jaar gebruik maakt van de zonnepanelen, dat u al net zoveel energie heeft bespaard als dat wat het maken van de zonnepanelen aan energie gekost heeft. Zonnepanelen gaan 25 jaar mee dus daarbij valt die 2 jaar in het niet.
Soort dak
De meeste daken van de huizen in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het kan echter per dak wel verschillen hoe groot de opbrengst is van de zonnepanelen. Het is immers zo dat het ene dak langer en voller in de zon ligt dan een ander dak. Daarnaast kan er op het ene dak meer zonnepanelen worden geplaatst dan op het andere dak. Als er een deskundig bedrijf uw dak komt bekijken, dan zal deze op de volgende punten letten:
- De richting en de helling van uw dak. Een dak op het zuiden zal meer zon opvangen dan een dak op het noorden. Ook de helling speelt hierbij een rol.
- De hoeveelheid schaduw die op uw dak valt. Dit kan komen door een grote boom die voor uw huis staat maar ook bijvoorbeeld door een dakkapel. Hoe meer schaduw, hoe minder opbrengst.
- De hoeveelheid ruimte die beschikbaar is op uw dak voor zonnepanelen.
Btw terugvragen en subsidie
Bij de aankoop van zonnepanelen kunt u btw van het aankoopbedrag terugvragen. Het btw percentage van zonnepanelen is 21%. Er zijn wel een aantal punten waarop u moet letten als u in aanmerking wilt komen om het btw terug te kunnen vorderen. U moet ervoor zorgen dat de factuur van de zonnepanelen en het energiecontract op dezelfde naam staat. Voor meer informatie hierover kunt u naar de website van de belastingdienst.
Er is tegenwoordig geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Er zijn wel een aantal gemeenten die nog wel werken met subsidie. Ook kunt u tegenwoordig zonnepanelen huren in plaats van kopen. Dit kan bij HalloStroom. Ga naar de website van HalloStroom voor meer informatie hierover.
Isoleren van uw woning
In plaats van het kopen van een warmtepomp of het laten plaatsen van zonnepanelen, kunt u er ook voor kiezen om uw woning beter te isoleren. Door het isoleren van uw woning, houdt uw woning de warmte beter vast, waardoor er minder warmte verloren gaat wat u uiteindelijk kan schelen op uw energierekening. Vaak is het zo dat als een huishouden wil gaan besparen op energiekosten, de eerste stap is om de woning beter te isoleren. Bij het isoleren van de woning kunt u tot wel 26% besparen op uw energiekosten.
Wilt u meer weten of heeft u isolatieadvies nodig? Ga dan naar de website van Engie!
Uw woning isoleren is in 2021 een stuk voordeliger, u krijgt namelijk subsidie op het isoleren van uw woning, deze subsidieregeling heet: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Gemiddeld krijgt u 20% subsidie.
Soorten isolatie
Er zijn vier verschillende soorten mogelijkheden om uw huis te isoleren. Welke manier van isoleren het beste bij u en uw woning past, hangt van uw woning af. De vier soorten manieren van isoleren zijn:
- Muurisolatie
- Vloerisolatie
- Dakisolatie
- Isolatieglas
Voordelen van het laten isoleren van uw woning:
- Goed voor het klimaat.
- Het scheelt kosten op uw energierekening, tot wel 26%.
- U krijgt in 2021 maar liefst 20% korting.
- Door het isoleren van uw woning, stijgt de waarde van uw woning.
- U heeft minder last van geluidsoverlast.
- Het isoleren van uw woning verhoogt de wooncomfort.
Muurisolatie
Om een grote slag te slaan wat betreft het isoleren van uw woning, kunt u beginnen met muurisolatie. Met muurisolatie kunt u al vrij vlot tot 30% besparen op uw energierekening. Dat komt doordat de meeste warmte wordt verloren via muren van uw woning. Ook is het isoleren van uw muren voordelig in de zomer, het blijft namelijk koeler in huis met goed geïsoleerde muren.
Binnen muurisolatie zijn er een aantal soorten waaruit u kunt kiezen, namelijk spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie. Spouwmuurisolatie wordt tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht. Via gaten in de muur wordt het isolatiemateriaal aangebracht in de spouwmuur. Het isoleren van de woning door middel van spouwmuurisolatie levert u al snel een goedkopere energierekening op. Uiteraard moet u eerst onderzoeken of uw woning in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie. Vaak is spouwmuurisolatie namelijk niet mogelijk bij huizen van voor de jaren ’20. Dit omdat deze huizen vaak geen spouwmuur hebben.
Bij buitenmuurisolatie wordt de geval van uw woning aangepakt. Het isoleren van een buitenmuur is vaak ingrijpender dan het isoleren van de spouwmuur omdat vaak de hele gevel moet worden vervangen. Tenslotte kunt u ook uw binnenmuur laten isoleren. De meeste huishoudens gebruiken dit pas als optie als spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie geen optie is. Daarnaast wordt deze optie vaak gebruikt als er een grote renovatie op de planning staat. Wilt u meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek over dit onderwerp? Ga dan naar de website van Engie en vraag uw adviesgesprek aan.
Vloerisolatie
Vaak komt er veel kou in de woning vanuit de kruipruimte. Door het isoleren van de vloer voelt de vloer gemiddeld 4 graden warmer aan, voelt de temperatuur in huis overal gelijk aan en ervaart u minder last van tocht.
Dakisolatie
De meeste huizen in Nederland hebben al dakisolatie. In veel gevallen is het echter wel zo dat de isolatie niet meer optimaal is en daarom kunt u er voordeel uit halen als u opnieuw uw dak laat isoleren. Door een goede dakisolatie wordt de wooncomfort verhoogt, hoeft u minder te stoken en het is beter voor het klimaat. Een ander voordeel aan dakisolatie is, is dat dit eenvoudig kan worden toegepast. Vaak is het binnen 1 dag al geregeld.
Isolatieglas
Door het hebben van enkelglas, of verouderd dubbelglas, verliest uw woning veel warmte door de ramen. Isolatieglas zorgt ervoor dat de warmte beter in huis blijft. Heeft u ook vaak dat uw ramen binnen beslaan? Dat komt waarschijnlijk doordat u enkelglas heeft of verouderd dubbelglas. Dit zal u niet meer hebben als u isolatieglas laat plaatsen. Daarnaast werkt isolatieglas geluiddempend en is het geen ingrijpende renovatie van uw huis.
HR++ of HR+++ glas
Er zijn verschillende soorten glas voor uw woning. Tegenwoordig wordt overal HR++ glas gebruikt. HR staat voor Hoog Rendement. Dit betekent simpelweg dat het beter geïsoleerd glas is dan gewoon dubbel glas. Het verschil tussen gewoon dubbel glas en HR++ dubbel glas is dat er in dit glas een soort gas is verwerkt. Ook is er een reflecterende folie aangebracht in het glas. Als zowel het gas als het reflecterende folie in het glas is toegepast dan mag het glas HR++ heten. Inmiddels is er ook HR+++ glas. Dit is driedubbel glas. Dit glas is zo dit dat dit niet te gebruiken is voor de gemiddelde woning in Nederland. Het driedubbel glas wordt dan ook alleen in nieuwbouw huizen geplaatst.