Verwachting energieprijzen 2022

De afgelopen maanden zijn de energieprijzen behoorlijk gestegen. Naar verwachting zullen de prijzen de komende maanden ook nog niet gaan dalen. 1 januari wordt pas duidelijk wat de definitieve prijzen worden voor het nieuwe jaar want dan worden de nieuwe prijzen weer bekendgemaakt. Dit gebeurd namelijk elk jaar op 1 januari en 1 juli.

In dit artikel zullen we een prognose doen van de energieprijzen voor 2022. Uiteindelijk blijft dit een voorspelling en moeten we afwachten wat de definitieve en daadwerkelijke prijzen worden.

 

Energieprijzen 2018 dalen

 

Energieprijzen 2022

als we kijken naar het afgelopen jaar dan zijn het vooral de afgelopen maanden waarin de energieprijzen stegen. Er zijn meerdere redenen waarom de prijzen zo snel zijn gestegen. Belangrijkste reden van de prijsstijging van gas is echter dat Nederland afhankelijk is van gaslevering vanuit het buitenland, voornamelijk Rusland en Noorwegen. Deze landen willen uiteraard eerst de gasbehoefte in hun eigen landen voorzien, voordat het gas geëxporteerd wordt naar een ander land, zoals bijvoorbeeld Nederland.

Tenslotte zijn er nog een aantal andere redenen die het maken dat de gasprijzen momenteel zo hoog zijn:

  • Te kort aan gas. Er is een te kort aan gas om twee redenen, namelijk doordat de afgelopen winter een erg koude winter was en afgelopen zomer de gasvoorraden onvoldoende zijn aangevuld.
  • De inkoopprijs van energie is duurder geworden. De inkoopprijs is duurder geworden omdat de overheid de prijs voor de uitstoot van C02 heeft verhoogd. Energieleveranciers berekenen dit bedrag door aan de klant, dus aan u.
  • Tijdens de coronacrisis was de vraag naar energie laag. Als de vraag laag is en het aanbod hoog, dan zijn de prijzen ook relatief laag. Aangezien de economie weer aan het herstellen is, stijgt de vraag naar energie en daardoor stijgt de prijs dus ook.

 

Nord Stream pipeline 2

Het Westen zou vanuit Rusland nog meer gas gaan ontvangen, namelijk via de Nord Stream pipeline 2. Duitsland heeft echter aangegeven dat de gasleiding voorlopig dicht blijft zolang Rusland met dreigementen strooit richting Oekraïne. Nadat dit bericht naar buiten kwam vanuit de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in Duitsland, steeg de inkoopprijs voor gas ook direct met 10 procent.

Het is gelukkig niet zo dat Europa in de knel komt te zitten als er niet op kort termijn gas wordt geleverd via de Nord Stream pipeline 2. De pijplijn wordt echter ingezet in het politieke spel dat gespeeld wordt. Rusland zet de pijplijn namelijk in als middel om Oekraïne te dwarsbomen. De pijpleidingen, zowel Nord Stream 1 als 2, levert Oekraïne een hoop werkgelegenheid op.

Door deze wispelturigheid en onzekerheid omtrent de gasleiding, kan dit effect hebben op de prijs van gas. Het is afwachten wat Rusland gaat doen en wat de reactie van Europa daarop is.

 

 

 

Energiebelasting

De energierekening bestaat uit twee delen, namelijk de marktprijs en de energiebelastingen. Zoals u weet, is de marktprijs flink gestegen. De plannen die het Kabinet tijdens Prinsjesdag hebben bekendgemaakt, zijn gunstig voor u als klant. Hierdoor stijgen de prijzen iets minder.

Tijdens Prinsjesdag maakte het Kabinet bekend dat de energiebelasting omhoog gaat. Op 1 januari 2022 zou de energiebelasting op gas omhoog gaan met bijna 2 cent per kuub. Maar omdat de energieprijzen de afgelopen maanden zo zijn gestegen, heeft het Kabinet besloten om de energiebelasting te verlagen want anders worden het erg dure rekeningen voor huishoudens. Dit zijn de drie punten die veranderen in 2022:

  • De teruggave van energiebelasting gaat omhoog, namelijk van €560 naar €825. Dat betekent een belastingvoordeel van zo’n €265, ongeacht hoeveel energie u verbruikt.
  • Het belastingtarief op elektriciteit gaat omlaag, namelijk met 6,9 cent per kWh. Hoeveel dit voor u scheelt, dat hangt af van uw stroomverbruik.
  • Het plan om de energiebelasting te verhogen, blijft ongewijzigd. Deze gaat stijgen met bijna 2 cent per kuub.

 

Variabel of vast contract?

Nu u weet dat de energieprijs waarschijnlijk per 1 januari nog wat gaat stijgen, en uw contract loopt binnenkort af, moet u dan kiezen voor een variabel of vast contract? Wij zullen voor u een beeld schetsen van de voor- en nadelen van zowel een vast contract als een variabel contract.

Voordat de energieprijzen zo enorm stegen, was ons advies om elk jaar over te stappen van energieleverancier. Op die manier maakte u gebruik van een welkomstbonus van de betreffende energieleverancier. Echter is het nu zo dat de meeste energieleveranciers momenteel geen welkomstbonus aanbieden omdat de prijzen voor gas en stroom momenteel zo hoog zijn.

Als uw contract binnenkort afloopt dan kunt u kiezen uit een vast contract of variabel contract. Wij van Goedkope energie en gas adviseren u om in ieder geval te kiezen voor een jaarcontract. Waarschijnlijk stijgen de prijzen per 1 januari 2022 en omdat u dan kiest voor een jaarcontract, kunt u eind volgend jaar de situatie opnieuw beoordelen en een keuze maken.

Twijfelt u tussen een variabel jaarcontract of een jaarcontract met een vaste prijs? Omdat de markt zo onzeker is en we vooralsnog alleen weten dat de prijzen per januari gaan stijgen, zouden wij u een jaarcontract adviseren met een vaste prijs. Mochten de prijzen dan per 1 januari en halverwege het jaar nog een keer stijgen, dan bent u er in ieder geval zeker van dat u niet nog meer gaat betalen. Let wel op: belastingen en andere kosten kunnen wel stijgen.

Check hier onze energievergelijker voor het huidige aanbod.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave