Vereniging Eigen Huis negatief over afschaffen cv-ketel

Gister lanceerde een groep van ongeveer 15 organisaties een manifest waarin het oproept om per 2021 geen cv-ketels meer te installeren. Hierdoor kunnen er in woningen enkel nog duurzame alternatieven zoals warmtepompen en zonneboilers geïnstalleerd worden. Ondanks dat dit plan veel steunt kent ontstaan er ook steeds meer tegengeluiden. Onder andere Vereniging Eigen Huis (VEH), die ongeveer 750.000 huiseigenaren vertegenwoordigt, is kritisch over het plan.

 

Afschaffen cv-ketel

In het manifest dat is opgesteld door onder andere Energie Nederland, installateurskoppel Uneto-VNI, Eneco, Greenpeace en Milieudefensie staat dat er per 2021 geen nieuwe cv-ketels meer geïnstalleerd mogen worden. Dit moet een groot effect hebben op onze CO2 uitstoot en daarnaast helpt het met het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Deze nieuwe regels zullen effect hebben op ongeveer 350.000 huishoudens die jaarlijks hun cv-ketel vervangen voor een nieuwe.

 

Geluidsoverlast en duur

Ondanks dat er veel voorstanders zijn voor dit plan zijn er natuurlijk ook voldoende partijen tegen het plan. Onder andere de VEH heeft kritiek op het idee. Zo zouden alle nieuwe warmtepompen zorgen voor flinke geluidsoverlast. Zeker wanneer een hele straat een warmtepomp heeft geïnstalleerd. Naast deze factor is het plan ook nog eens erg duur. Zo kost een gemiddelde warmtepompsysteem al snel tussen de €5.000,00 en €7.000,00. Daarnaast zullen veel huishoudens ook nog eens te krijgen met kosten voor nieuwe (dubbel) glas. Warmtepompen hebben namelijk enkel een hoog rendement bij een goede isolatie. En ook niet alle radiotoren zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met warmtepompen. Hierdoor kan het totale kostenplaatje per woning oplopen tot tienduizenden euro’s.

 

”Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als hele straten zo’n pomp hebben. Dat leidt tot een permanent gebrom in woonwijken.”

 

Technologie nog in ontwikkeling

Mede aangezien de technologie achter warmtepompen nog volop in ontwikkeling is liggen de kosten nog erg hoog. Om deze reden is VEH dan ook van mening dat 2021 veel te vroeg is. Een alternatief voor dit moment is de elektrische cv-ketel. Maar ook de elektrische cv-ketel heeft zijn nadelen. Zo verbruikt deze momenteel nog bijna 2,5 keer zoveel energie als een gewone cv-ketel. Daarnaast is de elektrische cv-ketel nog niet geschikt om grotere woningen te verwarmen.

 

Isolatie belangrijker

Volgens een fabrikant van warmtepompen valt de herrie bij nieuwe modellen enorm mee. Daarnaast kunnen met nieuwe modellen ook hogere temperaturen behaalt worden. Ondanks dit vind ook de fabrikant 2021 uitdagend. Zo zullen warmtepompen in oude woningen in de binnenstad wel voor overlast kunnen zorgen. Daarnaast zijn deze woningen vaak niet goed geïsoleerd waardoor het rendement van de warmtepomp erg laag ligt.

 

Hybride verwarmingssysteem

Diverse andere partijen, waaronder Milieu Centraal, pleiten voor het grootschalig aanleggen van hybride verwarmingssystemen. Dit zijn systemen die gebruik maken van een traditionele cv-ketel, maar ook van een duurzame verwarmingsapparaat zoals de warmtepomp. Bij een dergelijk systeem levert de warmtepomp de reguliere warmte, en springt de cv-ketel alleen bij als de vraag even te hoog is. Hierdoor is er een stuk minder gas nodig, en kan er flink op CO2 uitstoot bespaart worden. Ondanks dit voordeel is ook voor dit systeem een goede isolatie van groot belang.

 

Coalitie ook verdeeld

Naast de diverse branche- en milieuorganisaties zijn ook de partijen binnen de coalitie verdeeld over het plan. Zo reageren D66 en CDA positief, terwijl het VVD het plan ‘’bizar’’ noemt. Volgens de VVD brengt het plan te hoge kosten met zich mee voor consumenten. Om deze reden pleit het dan ook voor andere betaalbare alternatieven.

 

”Het is bizar om al binnen drie jaar een verbod te eisen op cv-ketels. Dit jaagt de consument alleen maar op enorme kosten, terwijl eerst toch echt de sector aan de bak moet. Ontwikkel maar betaalbare alternatieven voordat je dit afdwingt. Een wettelijke verplichting smoort ook elke vernieuwing in de kiem. Dit is niet hoe we de energietransitie moeten vormgeven.” aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *