Kabinet wil gaswinning Groningen compleet beëindigen

Het kabinet heeft besloten dat het de gaswinning in Groningen compleet wil beëindigen. Premier Rutte heeft in zijn wekelijkse persconferentie aangegeven dat de gaswinning terug moet naar een niveau van 0 kuub. Naast deze beslissing wil het kabinet de gaswinning al zo snel mogelijk terug brengen naar een acceptabeler niveau.

 

Gevolgen gaswinning onaanvaardbaar

Volgen Rutte, en de rest van het kabinet, gaat het om een ‘’belangrijk besluit’’. Zo is het kabinet van mening dat de gevolgen van de gaswinning, de aardbevingen, onaanvaardbaar zijn. Om deze reden heeft het kabinet besloten om ‘’eind volgend decennium’’ volledig te stoppen met de gaswinning in Groningen. Ook minister Wiebes gaf aan dat er ‘’omwille van de veiligheid’’ niets anders op zit dan de gaswinning volledig af te bouwen. Ondanks dat dit betekent dat er een deel waardevol aardgas in de grond achter blijft.

 

Afbouwen tot onder de 12 miljard kuub

Volgens het kabinet is het ook een doelstelling om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Zo wil het kabinet uiterlijk oktober 2022, en wellicht al een jaar eerder, de gaswinning tot onder de 12 miljard kuub per jaar te brengen. En ook in de jaren daarna zal de gaswinning steeds verder worden afgebouwd.

Met deze aanpak volgt het kabinet het advies dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) op 1 februari gaf, namelijk; ‘’de gaswinning zo snel mogelijk onder de 12 miljard kuub per jaar te brengen’’. Ter vergelijking, vorig jaar werd er in totaal nog 23,6 miljard kuub aardgas gewonnen en in 2013 werd en nog maar liefst 53,9 miljard kuub gewonnen.

 

Maatregelen

Volgens minister Wiebes komt er door de lagere gaswinning niemand in de kou te zitten. Zo zal het kabinet diverse maatregelen om de verminderde winning op te vangen. Zo investeert het kabinet 500 miljoen euro in een nieuwe stikstofinstallatie. Deze installatie zijn hoogcalorisch buitenlands aardgas om kunnen zetten naar laagcalorisch aardgas wat bruikbaar is voor Nederlandse huishoudens. Naast deze maatregel zal er ook minder aardgas naar het buitenland geëxporteerd worden.

Op welke manier de kosten, in combinatie met de lagere inkomsten, bekostigd gaan worden is nog niet duidelijk. Volgens minister Wiebes zal hier in de voorjaarsnota meer duidelijk over worden. Duidelijk is wel dat ook de Nederlandse consument een deel van de rekening zal betalen. Zo worden de kosten voor de stikstofinstallatie bijvoorbeeld verwerkt in de transportkosten voor gas.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *