SolaRoad zonnefietspad levert meer energie dan gehoopt


solaroad-succes-of-niet

Het eerste SolaRoad zonnefietspad ter wereld levert meer energie op dan verwacht, dat meld de Provincie Noord-Holland op haar website.

Hogere opbrengt dan verwacht

Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad: “We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren. Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt. Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond. Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste halfjaar.” Het SolaRoad project is ontwikkeld door TNO, de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech.

Lees ook: Solaroad misschien naar Californië

Hoe werkt SolaRoad?

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit modules van 2,5 meter bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer één cm dikte. De andere weghelft heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. Het eerste stuk SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203. SolaRoad is volgens vele een unieke innovatie en een goed voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking.

Internationale belangstelling SolaRoad

Het SolaRoad project kent een pilotfase van 3 jaar waarin volop gemeten en getest wordt, met als grootste doel om kinderziektes op te sporen en te genezen. Sinds de opening in 2014 is er grote (internationale) belangstelling voor Solaroad. Zo heeft de provincie Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Amerikaanse staat California.

Kritiek op SolaRoad

Uiteraard is niet iedereen lyrisch over het SolaRoad project. In vergelijking met ‘normale’ zonnepanelen op een woning of gebouw lijkt het succes ligt overtrokken. Oordeel zelf

Wat vindt u van SolaRoad? Laat het ons weten in een reactie.

Foto: Solaroad.nl

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

  Volgen  
Abonneren op