SolaRoad zonnefietspad levert meer energie dan gehoopt

solaroad-succes-of-niet

Het eerste SolaRoad zonnefietspad ter wereld levert meer energie op dan verwacht, dat meld de Provincie Noord-Holland op haar website.

 

Hogere opbrengt dan verwacht

Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad: “We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren. Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt. Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond. Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste halfjaar.” Het SolaRoad project is ontwikkeld door TNO, de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech.

 

Hoe werkt SolaRoad?

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit modules van 2,5 meter bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer één cm dikte. De andere weghelft heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. Het eerste stuk SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203. SolaRoad is volgens vele een unieke innovatie en een goed voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking.

 

Internationale belangstelling SolaRoad

Het SolaRoad project kent een pilotfase van 3 jaar waarin volop gemeten en getest wordt, met als grootste doel om kinderziektes op te sporen en te genezen. Sinds de opening in 2014 is er grote (internationale) belangstelling voor Solaroad. Zo heeft de provincie Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Amerikaanse staat California.

 

Update: Solaroad misschien naar Californië

De Nederlanders achter het fietspad Solaroad zijn in gesprek met de gemeente van Californië om plannen te bespreken om de Solaroad te exporteren. De gesprekken vloeien voort uit de overeenkomst die de provincie Noord-Holland heeft, wat betreft innovatieve energieprojecten, met Californië. Solaroad valt onder een van deze innovatieve energieprojecten.

Sten de Wit, woordvoerder van de organisaties achter Solaroad, vertelt dat er inmiddels meerdere gesprekken zijn gevoerd om ideeën te kunnen omzetten naar concrete plannen. Een precieze plek waar de Solaroad in Californië moet worden gelegd en het kostenplaatje hiervan zijn nog niet bekend. Wel is bekend dat er nog vier andere gesprekken op de planning staan wat betreft het exporteren van Solaroad, drie gesprekken met andere gemeentes in Nederland en een gesprek met een buitenlandse belangstellende. ‘Ik ga er vanuit dat we in de loop van volgend jaar minstens een vervolgproject kunnen aankondigen met een streefdatum’ aldus Sten de Wit.

 

Kritiek op SolaRoad

Uiteraard is niet iedereen lyrisch over het SolaRoad project. In vergelijking met ‘normale’ zonnepanelen op een woning of gebouw lijkt het succes ligt overtrokken. Oordeel zelf

Wat vindt u van SolaRoad? Laat het ons weten in een reactie.

Foto: Solaroad.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *