Mei goede maand voor zonnepaneelbezitters

Uit cijfers van energieleverancier Essent blijkt dat mei een goede maand was voor bezitters van zonnepanelen. Zo scheen de zon in totaal maar liefst tweehonderdzesentwintig uur. Dit is ligt hoger dan het gemiddeld aantal zonuren van tweehonderdtwintig uur. Naast mei waren ook februari en april goede maanden voor zonnepaneeleigenaren. Daarnaast profiteerde men van een goede zoninstraling en een hoog gemiddeld aantal zonne-uren. Door deze positieve factoren verdiende zonnepaneelbezitters in de periode januari tot en met mei gemiddeld €130,00. Dit is ongeveer €20,00 meer dan de gemiddelde opbrengst.

 

Niet zo goed als 2018

Ondanks dat het gemiddeld aantal zonuren erg hoog lag was mei 2019 overigens wel een stuk minder goed dan een jaar eerder. In 2018 genoten bezitters van zonnepanelen namelijk van maar liefst 283 zonuren. Maar dit jaar was dan ook wel exceptioneel goed. Door het hoge aantal zonne-uren in deze maand verdiend eigenaren toen gemiddeld €87,00 in mei. Dit is beduidend hoger dan het bedrag van €70,00 een jaar later.

 

Gemiddelde opbrengst zonnepaneelsysteem

Uit cijfers van Essent blijkt dat een gemiddeld zonnepaneelsysteem gedurende de eerste vijf maanden van 2019 12% meer stroom opwekte dan het langjarig gemiddelde. Hierbij is gekeken naar de gemiddelde opbrengst tussen de jaren 1989 en 2018. Onder een gemiddeld zonnepaneelsysteem verstaat Essent een systeem van 2.600 Watt, gesitueerd op het zuiden dat een efficiëntie haalt van 88%. Overige data die zijn gebruikt is het gemiddelde instralingsgegevens van de Bilt en een terugleververgoeding van 20 eurocent per kWh.

 

Overige cijfers

Ondanks dat mei een goede maand was valt vooral april 2019 positief op. Gedurende deze maand werden er in totaal 247 zonuren gemeten in De Bilt. Dit is ruim 72 zonuren meer dan een jaar eerder. Daarnaast is het 64 uur meer dan het langjarige gemiddelde (opnieuw 1998 – 2018). Door dit hoge aantal zonuren bracht een gemiddeld zonnepanelensysteem €64,00 op. Dit bedrag lag een jaar eerder nog op €50,00.

De maanden januari en maart lagen dit jaar tot nu toe als enige onder het gemiddelde. Tijdens deze maanden moesten we het doen met respectievelijk 57 en 114 zonuren tegenover 66 en 138 uur op basis van het langjarige gemiddelde. Ondanks dit is 2019 gemiddeld gezien een van de meest zonnige voorjaren die we in jaren gehad hebben.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave