Grote bedrijven kopen zelf groene stroom in bij de bron

Een nieuwe trend binnen de energiemarkt is het zelf inkopen van groene stroom. Grote bedrijven kopen steeds vaker rechtstreeks groene stroom in bij windparken of zonneweides. Door het direct inkopen van energie worden energieleveranciers buitenspel gezet. Dit kent diverse voordelen, maar ook nadelen.

 

‘’Power Purchase Agreements’’

Steeds meer multinationals sluiten energieleveringscontracten, Power Purchase Agreemeents of ook wel PPA’s, rechtstreeks af bij de energiebron. Hierdoor wordt het voor windmolenparken en zonneweides mogelijk om rechtstreeks stroom te leveren aan bedrijven. Door deze afspraken profiteren energie-opwekkers van een gegarandeerde afname tegen een afgesproken prijs. Dit zorgt voor stabiliteit en extra vertrouwen bij mogelijke investeerders. Hiernaast kunnen de grote bedrijven eenvoudig hun duurzaamheidsplannen vorm geven door groene stroom rechtstreeks bij de bron af te nemen, zonder tussenkomst van energiemaatschappijen.

 

Windpark Krammer

De stroom die Windpark Krammer zal gaan opwekken met 34 windturbines is momenteel al voor 95% verkocht aan vier grote multinationals. Google, AkzoNobel, DSM en Philips nemen rechtstreeks voor bijna 100 MW duurzame stroom af van het windpark dat is gelegen op de Philipsdam dat de Anna Jacobapolder verbindt met Goeree-Overflakkee. ”Een unieke constructie zonder tussenkomst van een energiemaatschappij”, aldus de organisatie achter het windpark.

 

Google

Het op deze manier inkopen van energie is overigens niet helemaal uniek, zeker niet voor een bedrijf als Google. Op dit moment heeft Google al 27 PPA’s gesloten volgens Marc Oman, die verantwoordelijk is voor de inkoop van energie in Europa. Van deze 27 PPA’s sloot Google er 4 in Nederland. Van deze stroom is 70% hernieuwbaar opgewekt. In totaal neemt Google nu al voor 3,4 GW aan hernieuwbare stroom af zonder tussenkomst van een energiemaatschappij.

 

‘’Langjarige PPA’s met een vaste afnameprijs kunnen een goede oplossing zijn voor financiers van windparken. Envoor deze bedrijven is het vanuit hun duurzaamheidsdoelstellingen ook interessant om zich voor de lange termijn van windenergie te verzekeren.’’ aldus Maarten Delhez (ABN Amro).

 

Nadelen

Naast voordelen kent de ‘’nieuwe’’ constructie van stroomafname ook diverse nadelen. Zo wordt het steeds lastig om realistische energieprijzen te voorspelen wanneer stabiele subsidiestromen wegvallen. Daarnaast is er voor PPA’s veel papierwerk nodig, het zijn namelijk maatwerk contracten die partijen samen moeten opstellen. Ondanks dit verwachten veel analisten een goede toekomst voor PPA’s, zeker wanneer er standaard contractvormen worden opgesteld.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave