Aantal groene energieleverancier groeit sterk


Het aantal energieleveranciers dat enkel groene energie biedt groeit flink binnen de Nederlandse energiemarkt. Vergeleken met het jaar 2014 gaat het bijna om een verdubbeling. Momenteel zijn er precies 25 energieleverancier die enkel duurzame energie bieden. Daarnaast nam ook het aantal aanbieders van fossiele energie af, van 22 naar 13.

 

Minder kolenstroom

Volgens belangenorganisatie WISE neemt ook de hoeveelheid kolenstroom flink af. Alle Nederlandse energiereuzen die van oudsher veel fossiele brandstoffen gebruiken wekken steeds meer duurzame energie op. Daarnaast bouwen ze de opwekking uit kolencentrales flink af. Ook wordt er steeds meer energie geproduceerd door middel van relatief schone gascentrales.

 

Toch hogere CO2-uitstoot

Ondanks dat er meer groene stroom geproduceerd wordt is er in 2016 toch meer CO-2 uitgestoten. De totale uitstoot nam met ongeveer 2,7 procent toe. Dit komt voornamelijk omdat de grote energieleverancier nog meer energie hebben geproduceerd dan voorheen.

 

Meer uit gas en waterkracht

De energie die minder opgewekt werd door middel van kolen is voor het grootste deel gecompenseerd met energie uit gas en waterkracht. Zo haalt Essent bijvoorbeeld veel van zijn groene energie uit Noorse waterkrachtcentrales. Belangenorganisatie WISE vindt dit niet goed, aangezien deze maatregelen niet helpen bij het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening.

Ondanks dat er steeds meer groene energie geleverd wordt zijn er toch nog dertien energieleveranciers die fossiele energie aanbieden. Een aantal dat in de toekomst waarschijnlijk snel nog verder daalt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.